Πιο σταθερές εμφανίζονται οι τιμές του λαδιού στην “παγωμένη” αγορά – Όλα τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΔΗΚ

Οι πτωτικές τάσεις τιμών που σημειώθηκαν τέλη Μαρτίου -αρχές Απριλίου, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς, φαίνεται ότι σταμάτησαν και ήδη αντιστράφηκαν με κάποιες αξιόλογες αυξητικές τάσεις στην Ισπανία  φτάνοντας μέχρι και 9,40€/κ για τα καλά έξτρα.   

Όπως σημειώνει στο τελευταίο δελτίο του ΣΕΔΗΚ ο Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ιταλία και Ελλάδα όπου οι τιμές των έξτρα διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων. 

 Στην Ελλάδα, η  παγωμένη από εβδομάδες  αγορά εξακολουθεί να  διατηρεί και να επαυξάνει την πολύ χαμηλή κινητικότητα της  με  το ποσοστό των ελαιοτριβείων που  παρουσιάζουν απραξία να φτάνει μέχρι 75% στην Κρήτη και 63% στην Πελοπόννησο.

Τιμές  στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

    Τα επίπεδα των  τιμών παραγωγού για τα  έξτρα παρθένα,  διεθνώς, παρουσιάζονται στις 8 Μαΐου   ως εξής (Πιν.1):

    -Στην Ελλάδα οι τιμές  του έξτρα  διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και κυμάνθηκαν από 7,00 έως 8,90 €/κ. Κατά  περιοχές  διαμορφωθήκαν ως εξής:  

 -Στην   Κρήτη,  διατηρήθηκαν όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ 7,20-8,90 €/κ, στην Πελοπόννησο  μεταξύ  7,0-8,20€/κ. ενώ  στα νησιά  ανέβηκαν στα 7,90 €/κ

   -Στην Ισπανία  σημειώθηκε άνοδος και στις μέγιστες και στις ελάχιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ  7,17€/κ – 9,40 €/κ.

    –Στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα και  κυμανθήκαν μεταξύ 7,90 έως 9,50€/κ 

   – Στην Τυνησία  διατηρήθηκαν στα 7,85 €/κ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content