Υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η παραπομπή Τραμπ στη Γερουσία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία με το ερώτημα της αποπομπής του μετά από τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, στην επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν από τα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες ψήφοι για την παραπομπή.

Με 232 ψήφους υπέρ, έναντι 197 κατά και τέσσερις εκπροσώπους που ψήφισαν «παρών», ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται και πάλι σε δίκη στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση.

Οι Δημοκρατικοί, έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, βρήκαν όμως συμπαράσταση στην κίνησή τους από συνολικά 10 Ρεπουμπλικάνους μέχρι τώρα. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από ότι αναμενόταν

Οι 10 Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν πως θα στηρίξουν τη διαδικασία αποπομπής του απερχόμενου προέδρου, για παρακίνηση εξέγερσης αναφορικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

 

Και μετά την υπερψήφιση της αποπομπής, τι;

Μετά την υπερψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει η Γερουσία να διοργανώσει τη δίκη για την εξέταση της αποπομπής Τραμπ,
στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της αμερικανικής δικαιοσύνης,

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Σε άλλη του δήλωση, ο Μακόνελ υποστήριξε πως προτιμά η Γερουσία να προετοιμάσει τη μετάβαση στην εξουσία, παρά να ασχοληθεί με τις διαδικασίες αποπομπής Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν δείχνει να… συγκινείται

Μία εβδομάδα μετά τις βιαιότητες της 6ης Ιανουαρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, έγινε η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Το κατηγορητήριο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό Δημοκρατικών, οι οποίοι ελέγχουν την κάτω βουλή, και έχει αξιοσημείωτη υποστήριξη από λίγους Ρεπουμπλικάνους, υπερψηφίστηκε εύκολα.

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε έτσι σήμερα ο πρώτος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Ο θυελλώδης πρόεδρος έδειξε ωστόσο χθες πως παραμένει πεπεισμένος ότι κανένας δεν θα επισπεύσει την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου.

Από το Άλαμο του Τέξας, επιχείρησε να υιοθετήσει μια στάση λιγότερο επιθετική απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «ειρήνη και ηρεμία». Προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη διαδικασία σε βάρος του λέγοντας πως πρόκειται για έναν ελιγμό των Δημοκρατικών, ένα νέο «κυνήγι μαγισσών».

Αργότερα ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, απέρριψε οριστικά την άλλη απειλή σε βάρος του, αρνούμενος να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να αποπέμψει τον απερχόμενο πρόεδρο κηρύσσοντάς τον ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντά του.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr – Εθνικός Κήρυξ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content