Ψάχνουν χώρο φιλοξενίας των νέων μεταναστών

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρησή τους από το κλιμάκιο του λιμενικού, οι μετανάστες που βγήκαν στα Σφακιά από τον όρμο Φοίνικα, είναι 59 εκ των οποίων 4 ανήλικα παιδιά. Από τους 55 ενήλικους, οι 47 είναι άνδρες και οι 8 γυναίκες,  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι χώρες καταγωγής τους είναι Κουρδιστάν, Πακιστάν, Θιβέτ, Μπαγκλαντές, αλλά και άλλοι προερχόμενοι από χώρες της Αραβίας.

Αυτή την ώρα γίνεται έντονη διαβούλευση, μεταξύ Δήμων (δημάρχων και άλλων φορέων), σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και το λιμενικό, για τον τρόπο που όλοι θα συνεισφέρουν ώστε να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Ο Δήμος Σφακίων, μέσω του Δημάρχου του Μανούσου Χιωτάκη, δήλωσε νωρίτερα το μεσημέρι,αδυναμία φιλοξενίας τους σε κάποιο χώρο ή δομή στα Σφακιά ή σε περιοχή του Δήμου του, ενώ λίγο αργότερα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας των Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη ανέφερε στο Flashnews.gr ότι “ήδη στον χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι παραμένουν 40 μετανάστες από τις 21 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος φιλοξενίας μεταναστών στα Χανιά. Θα πρέπει την ευθύνη και το βάρος να το μοιραστούν με τον δήμο Χανίων και άλλοι δήμοι”,συμπληρώνοντας ότι ευθύνες θα πρέπει να αναλάβει και η Περιφέρεια Κρήτης.

Σε νεότερη επικοινωνία που είχε το Flashnews.gr με την κυρία Ζερβουδάκη τονίστηκε ότι αναμένονται νεότερες εντολές από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο τόνισε ότι, “αν οι μετανάστες, 32 στον αριθμό, που βρίσκονται ήδη στο κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, δοθεί εντολή από το Υπουργείο να αναχωρήσουν, ο Δήμος Χανίων δύναται να φιλοξενήσει τους νέους μετανάστες από τα Σφακιά, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων έχει επιβαρυνθεί ποικιλοτρόπως”.

Η κυρία Ζερβουδάκη φυσικά επανέλαβε ότι και άλλοι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργήσουν δομές, εντός των  ορίων τους, ώστε να φιλοξενούνται μετανάστες, όποτε προκύπτουν απρόοπτα συμβάντα, όπως αυτά που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ώρες θα προκύψουν οι εξελίξεις για το πού θα φιλοξενηθούν οι 59 άνθρωποι και αν όλοι κατευθυνθούν σε ένα σημείο ή σε περισσότερα (διότι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο).

 

 

 

Flashnews

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ