grylos-aggouridakis

«Πόλεμος χαρακωμάτων» Τσίπρα – Ανδρουλάκη μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ένα άκρως «πολεμικό» σκηνικό μεταφέρεται η αντιπαράθεση Τσίπρα- Ανδρουλάκη, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί σε μια σκληρή μονομαχία για τη διεκδίκηση του πρώτου ρόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η εκκωφαντική εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση της «ψαλίδας» που τον χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ, βάζει «φωτιά» στην ήδη ανταγωνιστική σχέση των δύο κομμάτων και «ανοίγει» το «πλάνο» της άγριας σύγκρουσης για τον αρχηγό της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι πια το ιστορικό όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου η αφορμή της μεταξύ τους αντιπαράθεσης αλλά η δηλωμένη πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει το θετικό momentum και να διεκδικήσει στον δεύτερο προεκλογικό γύρο τη θέση του κ. Τσίπρα, δηλαδή το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατανοούν ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό στόχο που δεν επιτυγχάνεται από την μία …ημέρα στην άλλη- από την μία κάλπη στην άλλη και σε διάστημα ενός μηνός.

Ωστόσο, το 20% του ΣΥΡΙΖΑ με το 11,5% του ΠΑΣΟΚ συνιστά για τη Χαριλάου Τρικούπη μια νέα συνθήκη, η πολιτικά ορθή διαχείριση της οποίας, μπορεί να φέρει πιο κοντά τον στρατηγικό στόχο και την πολυπόθητη «ανατροπή» των πολιτικών συσχετισμών. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η πρώτη «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος παραπέμπει στην αυτονόητη παραδοχή ότι «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, ανανεωμένο, ενωμένο και δυνατό»- είναι μια από τις φράσεις που επέλεξε να εντάξει ο κ. Ανδρουλάκης στη χθεσινοβραδινή του δήλωση για να επισημάνει ότι το κόμμα του διαθέτει τώρα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα απ’ ότι στο (πρόσφατο) παρελθόν.

Οι πιο έμπειροι του κόμματος αναγνωρίζουν στον κ. Ανδρουλάκη ότι κατάφερε να βάλει στο παιχνίδι, νέα και ικανά στελέχη, με άποψη και τεκμηριωμένο πολιτικό-προγραμματικό λόγο που «κερδίζουν» στη σύγκριση της «εικόνας» και της «φωνής» που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν δε αναλύοντας τα στοιχεία ανά εκλογική περιφέρεια, ότι οι 200 χιλιάδες επιπλέον ψήφοι που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή κάλπη προέρχονται σε σημαντικό βαθμό από τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πασοκογενών και άλλων.

Προβλέπουν ακόμη ότι η συγκυρία ευνοεί το σχέδιο για την προσέλευση στο ΠΑΣΟΚ και άλλων ψηφοφόρων στη δεύτερη κάλπη, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα αποσυσπειρώσει περαιτέρω δυνάμεις -κυρίως τις πασοκογενείς- από το άθροισμα του 20%. «Η βραδιά των ηττημένων στην Κουμουνδούρου δεν είναι για πανηγυρισμούς στη Χαριλάου Τρικούπη,αλλά για σκληρό και διαρκή αγώνα», σπεύδει πάντως να υπογραμμίσει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στο Νίκο Ανδρουλάκη και ξέρει ότι μέχρι τις 25 Ιούνη το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει πολυεπίπεδη μάχη.

Από την άλλη πλευρά αναμένουν άγρια επίθεση από τα στελέχη και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο απώλειας της «πρωτοκαθεδρίας» στην αντιπολίτευση. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ- και ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων- και για να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζήτησαν για τα επόμενα βήματα. 

Ο κ. Τσίπρας με την επισήμανση αυτή ουσιαστικά αναγνώρισε επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο «επιστροφής» του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα …απέδωσε την ήττα του, στη στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ακόμη ότι: «Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και μέσω στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ανοιχτά τον πρώην πρωθυπουργό ότι: «Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Έψεξε μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι του έφταιγαν προεκλογικά οι δημοσκοπήσεις, «που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης». Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ίδιο τον κ. Τσίπρα, δια των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης «ανέλαβε» το ρόλο του πραγματικού αντιπάλου του Κ. Μητσοτάκη και σχολίασε με δηκτικό ύφος: «Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και «η θάλασσα δίχως σύνορα», για τα «τοπικά νομίσματα» και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content