Τέχνη με φως και αισιοδοξία από την Μαρία Πιτσικάκη στα όρη του Κρουσώνα

Μια όαση για την ψυχή και τα μάτια αποτελεί η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Πιτσικάκη που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξαθέρι, τον ιδιόκτητο χώρο έμπνευσης και δημιουργίας της καλλιτέχνιδος.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια με δεκάδες ανθρώπους να αψηφούν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και να ανεβαίνουν ως τα Όρη του Κρουσώνα για να θαυμάζουν την τέχνη που η  έμπνευση της γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα. Γυναίκες και τοπία που εκπέμπουν εσωτερικότητα και «παντρεύονται» γλυκά με την τέχνη και τη τεχνική που η Μαρία Πιτσικάκη γνωρίζει καλά, καθώς η συγκεκριμένη έκθεση είναι η 33η προσωπική.

Τη βάση για την έκθεση ζωγραφικής αποτελούν πρόσωπα που ξεπηδούν από μνήμες και εικόνες που ενώνουν το χθες με το σήμερα σε ένα δημιουργικό οίστρο έμπνευσης την περίοδο της καραντίνας.

Τα έργα της Μαρίας στην ώριμη φάση της πλέον έχουν φως και αισιοδοξία καθώς οι γυναίκες μέσα από κουρτίνες ή παράθυρα, μόνες ή με παρέες χαμογελούν συγκρατημένα. Τα δε τοπία είναι η Κρητική φύση όπως η καλλιτέχνης εμπνεύστηκε και δημιούργησε στη σκιά του Κρουσώνα.

Όπως λέει η ίδια «Η καραντίνα που επέβαλλε σε όλους μας η πανδημία του covid 19, εκτός από τα πολλά προβλήματα που μας δημιούργησε, για μένα προσωπικά είχε και μια θετική πλευρά.

Ζώντας σχεδόν στην απομόνωση, μεταξύ ουρανού και γης, εξωτερίκευσα στον καμβά τα συναισθήματα μου».

Ποια είναι όμως η Μαρία Πιτσικάκη;

Η Μαρία Πιτσικάκη γεννήθηκε στον Κρουσώνα Μαλεβιζίου της Κρήτης.

Έχει σπουδάσει ζωγραφική, αγιογραφία, δημοσιογραφία.

Φοίτησε στη σχολή ABC. Επίσης πήρε μαθήματα  ζωγραφικής από τους: Γιάννη Τσαρούχη,  Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημήτρη Περδικίδη, Αζαρία Μαδανιάν

Στην αγιογραφία από τους Μανόλη Μπετινάκη και Μανόλη Σπανάκη.

Από το 1972 που έγινε η πρώτη ατομική της έκθεση στο ΄΄Λόγος & Τέχνη΄΄ Ηρακλείου (υπήρξε γραμματέας του),  έχει στο ενεργητικό της 32 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ελβετίας- Ζυρίχη και Βέρνη- καλεσμένη από τον ΕΟΤ Ζυρίχης.

Έχει πάρει μέρος σε 29 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα  και στο Βερολίνο και Ιταλία με οργάνωση του ΟΠΕ,  ενώ έχει αποσπάσει 2ο βραβείο ζωγραφικής σε Πανελλήνια ομαδική και έπαινο για  την προσφορά της στην Τέχνη από τη Νομαρχία Ηρακλείου.

Πίνακες της βρίσκονται σε Πρεσβείες, Δήμους, Επιμελητήρια, Τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, Μινωϊκές γραμμές, Επιχειρήσεις, Συλλόγους, Ιδιωτικές συλλογές.

Φορητές εικόνες της βρίσκονται σε δεκάδες εκκλησίες της Kρήτης.

*  Ευνοϊκή κριτική για τη ζωγραφική της έχουν γράψει οι: Κ. Φραγκούλης, Μ. Γιαλουράκης, Γιάννης χατζηδάκης- Συγγραφείς, Λογοτέχνες, Μ. Κακαουνάκης, Μ. Δουλγεράκης, Άρης Σκιαδόπουλος, Μ. Χάρης, Ν. Ψυλάκης, Ν. Βιδάκης, Ν. Παπαδάκης, Μ. Καρέλης, Κ. Τριγώνης, Αντωνία Κουτσάκη, Μαρία Καλέργη- Δημοσιογράφοι, Α, Μαδανιά, Α. Μπαχαριάν, Θ. Φανουράκης, Δ. Περδικήδης -Ζωγράφοι, Κ. Σταυρακάκης –Γκαλερίστας, Tesse Vermeiren –Δ/ντρια Σύνταξης Περιοδικού Weekend Knack του Βελγίου,  Κωστής Καζαμιάκης –Ιστορικός Τέχνης

Σπουδαίοι ζωγράφοι έχουν πει για την δουλειά της:

-΄΄…Ζωγραφίζεις με την ψυχή σου την υπερηφάνεια, την ομορφιά και το φως της Κρήτης. Μην περιμένεις τα έργα σου να αρέσουν σε όλους κι αν έχουν λάθη ο καιρός θα τα διορθώσει ΄΄.  Γιάννης Τσαρούχης

-΄΄… Η Τεχνική της Μαρίας Φιοράκη ξαναζεί μέσα από τα δέντρα σου΄΄ – Θωμάς Φανουράκης

– ΄΄…έμεινα έκπληκτος με τον τρόπο που δουλεύεις τη σινική μελάνη. Φαίνεται να είσαι καλός μάστορας που ξέρει τη δουλειά του.΄΄ Δημ. Περδικίδης

-΄΄…οι ακουαρέλες σου έχουνε δυνατό σχέδιο, σωστή αφαίρεση, αλλά και μια φοβερή ευαισθησία στα χρώματα΄΄ – Ασαντ. Μπαχαριάν

-΄΄… Οι γυναικείες προσωπογραφίες της Μαρίας Πιτσικάκη απεικονίζουν τις χαμογελαστές νεαρές ελληνίδες που ατενίζουν με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα τη ζωή. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν αυτοπροσωπογραφίες΄΄ -Κωστής Καζαμιάκης

# Συνεργάστηκε από το 1983 -1985 με την ΝΕΛΕ Ηρακλείου (Νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης) και δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες στην Αγ. Βαρβάρα, Γέργερη, Κορφές,  Κρουσώνα. Είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στις φυλακές Αλικαρνασσού για να παραδώσει καλλιτεχνικά μαθήματα στους κρατούμενους και να οργανώσει τα εργαστήρια της φυλακής όπου συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Κατά τη συνεργασία της με τη ΝΕΛΕ ήταν παραγωγός της ταινίας μικρού μήκους «Ο Γάμος των Σαλιγκαριών» του σκηνοθέτη Νικ. Ζαχαριουδάκη, η οποία προβλήθηκε στην ΕΡΤ.

# Δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά του ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

# Ως μέλος της επιτροπής  Διεθνούς  Αμνηστίας, έχει ζωγραφίσει και δωρίσει σχέδιο που τυπώθηκε σε Αφίσες και κάρτες για όλη την Ελλάδα.

# Έχει φιλοτεχνήσει 3 βιβλία του Λογοτέχνη Γιάννη Χατζηδάκη και το μετάλλιο του Νικηφόρου Φωκά για τα 100 χρόνια από την ιστορική μάχη του Κανλί Καστελίου του Δήμου Τεμένους.

# Έχει γράψει 4 βιβλία (τα δύο παιδικά) και ένα θεατρικό σε Κρητική διάλεκτο, τα οποία έχει και φιλοτεχνήσει.

  1. ΄΄Παίζω και μαθαίνω ΄΄
  2. ΄΄Το χορταράκι και η Δήμητρα΄΄.
  3. ΄΄Παλαιϊνά και νόστιμα με 960 παλιές παραδοσιακές συνταγές, αναμνήσεις, ήθη, έθιμα της Κρήτης.
  4. ΄΄ΚΑΝΤΑΔΑ Ύμνος στη γυναίκα 888 μαντινάδες ΄΄.
  5. Το προξενιό (θεατρικό σε Κρητική διάλεκτο).

= Είναι υπό έκδοση το βιβλίο της ΄΄Τα φυτά και τα βότανα της Κρήτης στην Υγειά μας και στην Ομορφιά μας΄΄

#Δημοσιογραφεί από το 1981. Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδος.

# Συνεκδότρια της εφημερίδας ΄΄Κρητικά Σπόρ΄΄

# Εκδότρια της εφημερίδας ΡΙΖΑ, βραβευμένη με έπαινο το 2000 από την Ένωση Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδος.

# Ιδιοκτήτρια της Ταβέρνας – Κέντρο πολιτισμού- Καταλύματα ΞΑΘΕΡΙ

# Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης

# Ιδρύτρια και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Κρήτης

# Μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Ν. Ηρακλείου επί 12 χρόνια και τώρα εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη ΓΣΕΒΕΕ.

# Μέλος του Δ.Σ  του Επιμελητηρίου Ηρακλείου επί 6 χρόνια

# Μέλος του ΕΕΔΕΓΕ ( Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών)

# Αντιπρόεδρος στον Σοροπτιμιστικό  Όμιλο ΑΡΕΤΟΥΣΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content