Mαν. Όθωνας: Το όψιμο διαζύγιο(;) με Καμμένο, δεν εξαγνίζει τον Τσίπρα

«Το πρωτεύον είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια και όχι οι πολιτικές παρενέργειές της» επεσήμανε μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας.

«Οι επιπτώσεις στα κόμματα και τις πολιτικές εξελίξεις που έχει η διαδικασία κύρωσης μιας συμφωνίας για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα κυριαρχεί στην συζήτηση και κινδυνεύει να καλύψει το βασικό θέμα που είναι αυτή καθεαυτή η συμφωνία. Μια συμφωνία, η οποία είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό είναι το μείζον, ενώ οι δευτερογενείς πολιτικές επιπτώσεις είναι μια άλλη συζήτηση, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι το πρωτεύον» πρόσθεσε με νόημα. Ο Μαν. Οθωνας εξήγησε επίσης γιατί το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

«Η χώρα πορεύθηκε από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά σε ένα πλαίσιο εθνικής γραμμής που μιλούσε για ονομασία erga omnes […] Δηλαδή στην πράξη, ότι το όποιο όνομα συμφωνηθεί θα ακολουθεί και θα προσδιορίζει οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη γείτονα χώρα, είτε αυτό λέγεται γλώσσα, είτε αυτό λέγεται υπηκοότητα, είτε εθνικότητα, είτε εμπορικό σήμα, είτε οτιδήποτε. Αυτό στην περίπτωση της συμφωνίας δεν ισχύει, γιατί κατά περίεργη εξαίρεση δεν αφορά τη γλώσσα και την εθνικότητα – με όποια ερμηνεία και να υιοθετεί κανείς για τον όρο».

Ο Μαν. Οθωνας διερητώθηκε «γιατί, λοιπόν, πίεσαν τα Σκόπια και αποδεχθήκαμε κάτι τέτοιο, αν δεν έχει τεράστια σημασία;» ενώ πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα αποδεικνύεται από τις εκ των υστέρων πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είτε στο επίπεδο κοινοβουλίου των Σκοπίων, είτε από διεθνείς παράγοντες που αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται διευκρινήσεις, επεξηγήσεις κατόπιν εορτής στα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν ένα νέο κύκλο αλυτρωτισμού».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, επεσήμανε ότι οι πολιτικές εξελίξεις τροφοδοτούνται και απορρέουν από την επιλογή του Πρωθυπουργού «να προχωρήσει στην σύναψη μιας συμφωνίας και να εγγυηθεί στη γείτονα χώρα, αλλά κυρίως στο διεθνή παράγοντα, ότι θα την περάσει στη βουλή, ενώ ήταν γνωστό και δεδομένο, ότι δεν είχε ο ίδιος την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Οπως τόνισε «ποτέ κανείς υπεύθυνος Πρωθυπουργός δεν προβαίνει σε εγγυήσεις τέτοιου είδους, πριν πάρει έγκαιρα και εξ’αρχής πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος πολιτικής συναίνεσης».

«Τα σενάρια με οριακά νομότυπες πλειοψηφίες δείχνουν το ήθος τους»

Κατά τον κ. Οθωνα «ο κ. Τσίπρας προεξόφλησε ότι μετά την δημιουργία τετελεσμένων τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναγκασθούν να ρυμουλκηθούν στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής του».

Οπως σημείωσε ο Μαν. Οθωνας, ο πρωθυπουργός αφού δεν κατάφερε να σύρει τα κόμματα, επιχειρεί να το κάνει με μεμονωμένους βουλευτές, «για να διαμορφώσει αυτήν την ιδιότυπη κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, την οποία εγώ λίγο σκωπτικά ονομάζω δεδηλωμένη double face. Δηλαδή, άλλοι 151 για κύρωση της συμφωνίας και άλλοι 151 για στήριξη της Κυβέρνησης». Παραδέχθηκε ότι τυπικά, πράγματι, «ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει τέτοια περιθώρια στην κοινοβουλευτική τάξη. Πολιτικά, όμως, αυτό δεν μπορεί να σταθεί ιδιαίτερα σε ένα πολιτικό περιβάλλον έτσι κι αλλιώς ασταθές, πολωτικό, διχαστικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει αυτή την στιγμή η χώρα».

«Οποιος επιχειρεί με σενάρια με οριακά νομότυπες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες εξουσίας καταδεικνύουν το ύφος και το ήθος τους. Κάνει δε και λάθος πολιτική εκτίμηση για την αντοχή του εγχειρήματος του. Η χώρα χρειάζεται άμεσα εκλογές» σημείωσε.

«Το όψιμο διαζύγιο με Καμμένο δεν εξαγνίζει τον Τσίπρα»

Τέλος ως προς τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Οθωνας παρατήρησε: «Το όψιμο διαζύγιο του με τον κ. Καμμένο και η αντιδικία, αν δεν τα βρουν στο μοίρασμα της πολικής οικοσκευής, δεν εξαγνίζει τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας συγκυβέρνησε με μια πολιτική προσωπικότητα και ένα πολιτικό μόρφωμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , για να εφαρμόσει σκληρές πολιτικές, όπως του τις επέβαλαν τα πιο συντηρητικά ευρωπαϊκά κέντρα. Ευτέλισε αρχές αξίες που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της αριστεράς. Αυτά τα όψιμα καβγαδάκια και οι χωρισμοί δεν θα δώσουν άφεση αμαρτιών για αυτή την στρατηγική του πολιτική επιλογή, ούτε για το αποτέλεσμα που είχε για την κοινωνία και τη χώρα».

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ