Το Βενεράτο θυμάται και τιμά τους νεκρούς του

Mια λιτή, αλλά απόλυτα σημαντική και συμβολική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ηρωικό Βενεράτο, 79 χρόνια από την έναρξη της ηρωικής Μάχης της Κρήτης.

Την πρώτη ημέρα της γερμανικής επιδρομής, στις 20 Μαΐου 1941, στρατιωτικά οχήματα των Άγγλων διέρχονταν μέσα από το Βενεράτο για να καταλήξουν στη Μεσαρά, από όπου οι ξένοι στρατιώτες θα φυγαδεύονταν για την Αίγυπτο.

Οι Ναζί εντόπισαν οχήματα μέσα στο Βενεράτο και τα βομβάρδισαν. Εκτός από τους Άγγλους στρατιώτες, βρήκαν φρικτό θάνατο δεκάδες άμαχοι Έλληνες. Ανάμεσά τους και μία θηλάζουσα μητέρα, που προστάτευσε το μωρό με το κορμί της. Μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός φέρει ακόμα στο πρόσωπό του το σημάδι από το θραύσμα της βόμβας.

Σήμερα τιμήθηκαν οι πεσόντες με τρισάγιο που τελέσθηκε στο σημείο όπου είναι τοποθετημένο ένα μεταλλικό γλυπτό Μνημείο. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την εταιρεία Κ. Μπαντουβάς. Α.Ε.. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης.

Η διαμόρφωση του χώρου έγινε με τη συνδρομή του τότε προέδρου του Βενεράτου Μανώλη Ζαϊμάκη και με ευθύνη της ΔΕΠΑΝΑΛ, επί προεδρίας Γιάννη Ξυλούρη. Η Ενορία Βενεράτου ανέλαβε το κόστος της συντήρησης της παλιάς στήλης με τα ονόματα των θυμάτων η οποία και τοποθετήθηκε στο χώρο. Ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου τοποθέτησε έναν προβολέα για τη φωταγώγηση του έργου και καθάρισε τον χώρο και το κοινοτικό συμβούλιο Βενεράτου, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαραγκάκη διοργάνωσε τη σημερινή λιτή εκδήλωση και το τρισάγιο.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ