grylos-aggouridakis

Δηλώσεις και μηνύματα για τη Μάχη της Κρήτης

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Η 21η Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας, είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Κρητικών. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.  Η φετινή επέτειος για τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από τον Μάιο του 1941 είναι ιδιαίτερη. Μας υπενθυμίζει πως σε μια περίοδο κρίσης, καθώς η πανδημία επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία, ο αγώνας για το κοινό καλό, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε έναν αγώνα τιτάνιο, απέναντι στο ναζισμό. Τους ήρωες που έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Κρήτης για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Tους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν το θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε, τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.

Ο αγώνας αυτός  δόθηκε για το σεβασμό στην έννοια της ζωής και της ελευθερίας. Σε κάθε γωνιά του νησιού μας, σε πόλεις και χωριά οι υπερασπιστές της Κρήτης, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσπασαν τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ήττα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού.

 

 

Μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Εβδομήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την Μάχη της Κρήτης το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα στον τόπο μας, που αποτελεί διαρκές ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις επόμενες γενεές της χώρας μας. 

     H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941, βρήκε το νησί μας χωρίς αμυντική οργάνωση, με πενιχρά μέσα, με την συνδρομή μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει, έπειτα από την κατάρρευση των Μετώπων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Εντούτοις, ο ηρωικός Αγώνας του άμαχου πληθυσμού, που υπερασπίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση την γη των προγόνων του, ανέτρεψε κάθε στρατηγική πρόβλεψη των χιτλερικών Δυνάμεων. 

     Η 7η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών, το επίλεκτο σώμα του Γερμανικού στρατού, που χρησιμοποιήθηκε για την κατάκτηση της Κρήτης, έπειτα από δέκα ημέρες σκληρών συγκρούσεων με τους συμπατριώτες μας, είχε σχεδόν αποδεκατιστεί, αλλά ο συντριπτικά μεγαλύτερος συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος, έφερε την επικράτηση των εισβολέων και αναρίθμητα δεινά στον Κρητικό λαό για τα επόμενα χρόνια ως την Απελευθέρωση. 

    Η Μάχη της Κρήτης, δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις των προετοιμαζόμενων επιθέσεων των Δυνάμεων του Άξονα, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Σοβιετική Ένωση και στην Μέση Ανατολή.

   Με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια στρέφομε πάντα την σκέψη μας, στους Κρήτες που διέσωσαν την τιμή  και την υπόσταση του τόπου μας, μαχόμενοι για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.  

 

Δήλωση του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη

 

Με αφορμή την επέτειο για τη μάχη της Κρήτης ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Σήμερα 79 χρόνια από την έναρξη της μάχης της Κρήτης και το μήνυμα είναι:
Δεν ξεχνάμε! Δεν τους ξεχνάμε!
Δεν ξεχνάμε το αποτρόπαιο πρόσωπο του ολοκληρωτισμού, όποια μορφή κι αν παίρνει ιστορικά. Δεν το ξεχνάμε γιατί προκαλεί πόνο και δυστυχία. Πόλεμο και καταστροφή.
Δεν ξεχνάμε εκείνους που στάθηκαν με θάρρος απέναντι σε αυτό το πρόσωπο. Που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση. Για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να δημιουργούμε εν ειρήνη.
Δεν ξεχνάμε τους παππούδες που ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά. Που αντιστάθηκαν στη ναζιστική πολεμική μηχανή και ανέτρεψαν τα επεκτατικά σχέδια του Χίτλερ.
Δεν ξεχνάμε την εσωτερική δύναμη που κρύβει ο Ελληνισμός. Είναι η κρυμμένη δύναμη που διαμορφώνει την εθνική μας ταυτότητα. Που μας προσδιορίζει και μας ξεχωρίζει.
Δεν ξεχνάμε και έτσι απαντάμε. Σε όλους όσοι επιμένουν να υποτιμούν την εθνική μας ταυτότητα. Όσοι αμφισβητούν την ικανότητα μας να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Να ανατρέπουμε τα προγνωστικά.
Όσοι υποτιμούν τις εθνικές μνήμες και ευτελίζουν το εθνικό μας υποσυνείδητο θα βρεθούν απομονωμένοι.
Οι υπόλοιποι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ψυχικές και πνευματικές. Αντιμετωπίζουμε κάθε εχθρό, ορατό και αόρατο, που πάντα παραμονεύει και μας απειλεί”.

 

 

 

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης:

«Η Μάχη της Κρήτης. Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας, με τεράστια βαρύτητα στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σπουδαιότητά της γνωστή. Ο ηρωισμός των προγόνων μας, ανεπανάληπτος. Τα αισθήματα που μας κατακλύζουν όποτε προσπαθούμε να φανταστούμε τα γεγονότα, μοναδικά. Υπερηφάνεια, συγκίνηση, πίστη σε αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο.

Υποκλινόμενοι με σεβασμό στη μνήμη των Ηρώων μας, των γυναικών και των ανδρών που επέδειξαν γενναιότητα και ομοψυχία, υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε αναλλοίωτο το μήνυμα της θυσίας τους. Αθάνατοι!».

 

 

Νίκος Ηγουμενίδης: Η Μάχη της Κρήτης υπενθυμίζει ότι ο λαός μέσα από την αντίσταση και την πάλη μπορεί να τα καταφέρει

 «Στην πρωτόγνωρη εποχή της πανδημίας, η Μάχη της Κρήτης υπενθυμίζει ότι ένας λαός μέσα από την αντίσταση και την πάλη, ακόμη και στις πιο βάρβαρες περιόδους, μπορεί να τα καταφέρει. Σχεδόν 8 δεκαετίες μετά, τιμούμε τον ηρωικό αγώνα απέναντι στον ξένο κατακτητή και τις θυσίες εκείνων που έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του τόπου. Η Μάχη αυτή δείχνει τον δρόμο ώστε η Ελλάδα και σήμερα να στέκεται με παρρησία ενάντια στις σύγχρονες δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού, αλλά και με καθαρές απαντήσεις απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση που να αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης  έρχεται σε μια περίοδο που ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη πανδημία, αλλά και σε μια ιστορική φάση όπου επιτακτικά μπαίνει το ζήτημα ανασυγκρότησης της χώρας και της συστράτευσης των δημοκρατικών, προοδευτικών και υγιών δυνάμεων του τόπου. Η Μάχη της Κρήτης, ή πιο ορθά των Κρητών, έχει πολλά να μας διδάξει».

 

 

Η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργου Λογιάδη, για τη Μάχη της Κρήτης:

79 Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941.

Μια μάχη με πενιχρό στρατιωτικό εξοπλισμό, έναντι των Γερμανικών, αλλά με κάτι δυνατότερο την ψυχή, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε κάθε γωνιά της γης.

Η Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία ως η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που καθόρισε την έκβασή του, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο, και με πολλές τραγικές απώλειες.

Έχει γραφτεί άλλωστε ότι η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον. Αυτό το νησί κατάφερε το ακατόρθωτο.

Όλα αυτά τα γεγονότα απαίτησαν πολλές θυσίες και ηρωικές πράξεις που μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει για τους προγόνους μας. Μια μάχη που οι Κρητικοί ύψωσαν το ανάστημα στον εχθρό, και πολέμησαν χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο, υπερασπιζόμενοι τον τόπο, με σκοπό την ελευθερία τους, την ελευθερία μας, τη Δημοκρατία αλλά και την Αξιοπρέπεια. Μια μάχη που μας πρόσφερε ένα μέλλον. Μια μάχη που όλοι εμείς, οφείλουμε να θυμόμαστε. Τιμή και Δόξα στους ήρωες μας και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

 

 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μ. Μποκέας για τη Μάχη της Κρήτης

Το δικό του μήνυμα με αφορμή την επέτειο εορτασμού της Μάχης της Κρήτης στέλνει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, συνοδεία υλικού από το φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη, αναφέροντας:

«Όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν με αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Πολέμησαν με πενιχρά μέσα, με όπλα τους το θάρρος και τη λεβεντιά. Η Μάχη της Κρήτης ήταν ο καθρέπτης της κρητικής ψυχής.

Βαρύς ο φόρος αίματος και στο Μαλεβίζι. Από άκρη σε άκρη όλα τα χωριά του Δήμου μας πλήρωσαν με αίμα τη μανία των κατακτητών. Δαμάστα και Σάρχος μαρτύρησαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας και αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες του τόπου μας».

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ