Στο Ηράκλειο έγινε το 1986, το πρώτο εν Ελλάδι ντιμπέϊτ

Του Κώστα Τριγώνη

Το Ηράκλειο, μια πραγματικά δημοκρατική πόλη, είχε το προνόμιο να οργανώσει το πρώτο ντιμπέϊτ στην πολιτική ιστορία της χώρας, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 1986. Επρόκειτο για μια δημόσια αντιπαράθεση, μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων Δημάρχων που αναμετρήθηκαν λίγες μέρες αργότερα στις δημοτικές εκλογές.

Το ντιμπέϊτ (λέξη εντελώς άγνωστη τότε), πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο δημοτικό κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”, αφού δεν υπήρχαν τότε ούτε ιδιωτικά ραδιόφωνα, ούτε τηλεοπτικά κανάλια, ούτε βέβαια ίντερνετ… Το παρακολούθησαν με κομμένη ανάσα, χιλιάδες Ηρακλειώτες, όλων των κομματικών και παραταξιακών παρατάξεων. Το πολυπληθέστατο κοινό, απέδειξε πόσο ενδιαφέρον αλλά και πόσο καταλυτική δύναμη είχε ο δημόσιος διάλογος. Δεν είχε σημειωθεί ούτε το παραμικρό επεισόδιο, παρά την μεγάλη κοσμοσυρροή και τον έντονο φανατισμό που ήταν παντού διάχυτος αυτό τον καιρό.

Η βραδιά ήταν άριστα οργανωμένη. Θα μπορούσε μάλιστα να αποτελέσει υπόδειγμα για ανάλογες οργανώσεις, κάτι που δεν επαναλήφθηκε, τουλάχιστον δημόσια. Οι τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι που αντιπαρατέθηκαν, ήταν ο Μανόλης Καρέλλης, ο Στέλιος Ματζαπετάκης, ο Δημήτρης Ξυριτάκης και ο Γιώργος Ανδρεαδάκης, που αντάλλαξαν τα επιχειρήματά τους, απάντησαν σε ερωτήσεις των τοπικών δημοσιογράφων, αλλά και σε ερωτήσεις που έκανε ο ένας προς τον άλλο.

Για να μεταφερθούμε στο κλίμα της εποχής, ας δούμε πώς παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία, από τις τοπικές εφημερίδες της εποχής. Προσφεύγουμε στο αρχείο της “Πατρίδος”, η οποία αφιέρωσε αρκετές στήλες της για να περιγράψει τα όσα έγιναν και τα όσα ειπώθηκαν.

Ανήμερα της σημαντικής αυτής πολιτικής εκδήλωσης, η εφημερίδα έγραφε:

Ας δούμε τώρα τι έγραφε η “Πατρίς” την επομένη του ντιμπέϊτ:

Αυτά συνέβησαν στο Ηράκλειο, τον Σεπτέμβριο του 1986. Μια σκληρή, δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων Δημάρχων, που διαφώτισε αρκετά όσους την παρακολούθησαν, στις επιμέρους θέσεις κάθε δημοτικής παράταξης.

Μακάρι να είχαν την δύναμη και το κουράγιο, και οι σημερινοί υποψήφιοι Δήμαρχοι, να οργάνωναν κάτι ανάλογο. Όχι σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι ή σε ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά σε ένα δημόσιο χώρο, παρουσία του κόσμου που καλούν να τους ψηφίσει.

Δυστυχώς, δεν θα επιχειρήσουν να αναβιώσουν ένα τόσο άμεσο, ποιοτικό και δημοκρατικό διάλογο, όπως εκείνον που απόλαυσαν οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες που είχαν κατακλύσει το δημοτικό κηποθέατρο, εκείνο το μοναδικό και αξέχαστο βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου του 1986.

Κ.Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content