Καταχειροκροτήθηκε ο “Ερωτόκριτος”

Η επίσημη τελετή έναρξης για το «έτος Ερωτόκριτου 2019» πραγματοποιήθηκε το βάδυ της Κυριακής στην κατάμεστη αίθουσα “Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με την εμβληματική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή που είναι βασισμένη στο πρωτότυπο αναγεννησιακό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Πρόκειται για μια σπουδαία παράσταση, ένα μιούζικαλ που είναι παραγωγή της εναλλακτικής Λυρικής Σκηνής, φέρει την μουσική υπογραφή του Δημήτρη Μαραμή και τη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Το έργο αποτελεί μία μελοποίηση του Ερωτόκριτου στη φόρμα μουσικού θεάτρου και συνδυάζει στοιχεία από τζαζ και μπλουζ με την Κρητική μουσική παράδοση.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα : «Υλική και άυλη κληρονομιά του Ερωτόκριτου» από την Επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αναστασία Μαρκομιχελάκη και ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων του έτους “Ερωτόκριτος 2019”.

Ακολούθησε η παράσταση του μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή “Ερωτόκριτος”.

Το μιούζικαλ, το λιμπρέτο του οποίου υπογράφει ο συνθέτης, βασίζεται στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου και κρατάει την πρωτότυπη διάλεκτο και τη δομή του αναγεννησιακού έργου. Ωστόσο, παρόλη τη χρήση του ιδιαίτερου δεκαπεντασύλλαβου του Κορνάρου, που παραπέμπει στο πρωτότυπο ιστορικό πλαίσιο, ο «Ερωτόκριτος» του Μαραμή δεν τοποθετείται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο κι εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, στην αρρώστια του πόθου και στις περιπέτειες των δύο νέων, μέχρι να φτάσουν στο αίσιο τέλος του γάμου τους.

Τη σκηνοθεσία και χορογραφία έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος και πρωταγωνιστούν νέοι τραγουδιστές που διαπρέπουν στο χώρο της έντεχνης μουσικής, η σοπράνο Ελένη Δημοπούλου και οι διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Ιωάννα Φόρτη και Κωστής Μαυρογένης. Συμμετέχει δεκαμελές ενόργανο σύνολο και οκταμελές χορωδιακό σύνολο, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ