Η Κρήτη με τα χίλια πρόσωπα, μια ώρα δρόμος (φωτογραφίες)

Πόλεις με κοσμοπολίτικο αέρα, βουνά που ευωδιάζουν, κάμποι που καρπίζουν και θάλασσες που δροσίζουν
Kαλοκαίρι στην Κρήτη. Μια εμπειρία ανεπανάληπτη όχι μόνον για τους τουρίστες που έρχονται ως και από την άλλη άκρη της γης για να ζήσουν λίγες μέρες στον παράδεισο.

Μόνο που καμιά φορά το ξεχνάμε και χρειάζονται νέες περιηγήσεις για να ανακαλύψουμε ξανά πως αυτό που κάνει την Κρήτη μας ξεχωριστή είναι τα χίλια διαφορετικά της πρόσωπα. Αυτά που δεν χρειάζεσαι άπειρο χρόνο για να κοιτάξεις και να τα χαρείς.

Σημείο αναφοράς σε τούτη δω την βόλτα στον δικά μας παράδεισο η πόλη της Σητείας, επονομαζόμενη και “νύμφη του Λιβυκού”. Ξεκινώτας λοιπόν από κει σε μια ώρα με το αυτοκίνητο ο επισκέπτης έχει τον αέρα της κοσμοπολίτικης Σητείας αλλά σύντομα συναντά τα γραφικά της χωριά με τους χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους, βρύσες με νερά, πέτρινα σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια. Και κάπου εκεί μυρίζει τα φασκόμηλα, τα θυμάρια και ξεχνιέται το μάτι στις μοναδικές ελαιοκαλλιέργειες με τα μικρά ελιδάκια και το ξακουστό σε όλο τον πλανήτη λάδι.

Η απίστευτη φύση στο Γεωοπάρκο με τα φαράγγια και τα προστατευόμενα είδη αλλά ακόμα και κομμάτια βουνών που είναι γυμνά έχουν την δική τους γοητεία.

Τα χώματα από το σχεδόν λευκό ως το βαθύ κόκκινο με το κοκκινορόζ να εκπλήσσει το μάτι δημιουργούν αντιθέσεις, όπως και αυτές που σκέφτεται κανείς όταν μετά από βουνά, πρασινάδες και καλλιέργειες αντικρύζει το γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους.

Παραλίες απόκρημνες ακόμη και απάτητες δίπλα στις γνωστές και κοσμοπολίτικες, οι παραλίες με το αλάτι και τον άργιλο, όλες με διάφανα κρυστάλλινα νερά σε πείθουν στο τέλος μιας μικρής διαδρομής, είπαμε της μίας ώρας, πως αν υπάρχει παράδεισος είναι όπως αυτόν και έχει χίλια διαφορετικά και γοητευτικά πρόσωπα.

Φτάνει να υπολογίσει κανείς πως αυτή η διαδρομή ήταν μόνο μία και τέτοιες υπάρχουν δεκάδες στον τόπο μας.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ