Δηλώσεις και Ανακοινώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Είναι σαφές,πως η σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στιςγυναίκες,αποτελείμια ιδιαίτερη μέρα,που γίνεται ακόμα συμβατικότερη,στις δύσκολες στιγμές που βιώνει όλη η ανθρωπότητα μέσα από την πανδημία.

 Ιδιαίτερα λοιπόν  φέτος, η επέτειος αυτή  ανήκει  στις γυναίκες,  που βρίσκονται  στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19, μέσα από την φροντίδα της   οικογένειας, που τόσο την έχει ανάγκη, όσο και από  τον αγώνα και την   αυτοθυσία στις δομές υγείας,  προσφέροντας το πολυτιμότερο αγαθό   προς τους συνανθρώπους μας,  που δεν είναι άλλο από την υγεία και την περίθαλψη!  

 Επίσης, η σημερινή μέρα  θα πρέπει να είναι στραμμένη και στις   ευάλωτες ομάδες των γυναικών που αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα βίας, σεξισμού, ανεργίας, και εργασιακής ανισότητας.

Η γεφύρωση των ανισοτήτων είναι υποχρέωση όλων μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές με πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες από κάθε άλλη Αρχή, επιβάλλεται  να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις  για την δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος πλήρους και ισότιμης ενσωμάτωσης των γυναικών στην οικονομική, πολιτική  και κοινωνική ζωή και στη δημόσια σφαίρα». 

Γραφείο τύπου,

Ηράκλειο 3.7.5

Τηλ: 6946460556 

 

 

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

 ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ, ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία είναι μάστιγα. Στα συνδικάτα αγωνιζόμαστε για την καταπολέμησή της.  Έλα έγκαιρα να μας πεις την καταγγελία σου να πάμε εμείς ή μαζί σου στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σπάσε τη σιωπή. Στηρίξου στη δύναμή μας.  

Λέμε όχι στον εργασιακό εκφοβισμό και την ψυχολογική εξουθένωση. Απαιτούμε σεβασμό στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.  

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την θρησκεία.  Λέμε όχι στις πολλαπλές διακρίσεις.  Ενώνουμε τη φωνή μας. Δεν φοβόμαστε.

 Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα. Απαιτούμε συμμετοχή στις τοπικές και περιφερειακές επιτροπές ισότητας. Μαζί μπορούμε περισσότερα. 

Απαιτούμε ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος και τη διαφάνεια στους  όρους εργασίας. 

 Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Απαιτούμε αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών ειδικοτήτων. 

Με φυσικό τρόπο, με υιοθεσία ή με αναδοχή, με αναπηρία ή όχι, τα παιδιά μας είναι η ζωή μας. Ζητάμε την ενσωμάτωση με κατάλληλα μέτρα εφαρμογής της Οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

Η προσωπική μας ζωή μας ανήκει. Δεν αφορά τον εργοδότη.  Διεκδικούμε χωρίς φόβο την επαγγελματική μας αξία με ίσους όρους.  Απαιτούμε ισότητα ευκαιριών στο χώρο εργασίας.

Η προστασία από τις παράνομες διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική για όλες και όλους σε όλη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική, σε κάθε τομέα που παρέχεται εργασία και για κάθε μορφή εργασίας.  Ζητάμε την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και Γραφεία Ισότητας μέσα σε αυτές σε όλη τη χώρα. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με την Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.  Ζητάμε άμεση κύρωση με κατάλληλα εφαρμοστικά μέτρα της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για “την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας”. 

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ

Οι Δομές μας για τη δωρεάν πληροφόρηση

•Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ http://www.kepea.gr

•Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/ και

το isotita@gsee.gr 

είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο Σ.ΕΠ.Ε. και τον Συνήγορο του Πολίτη που 

αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Η

 

Δήλωση του Προέδρου της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, κ. Φαήλου Κρανιδιώτη για την ημέρα της γυναίκας

 

Σήμερα, ημέρα της γυναίκας, η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, τιμάει όλες τις Ελληνίδες, στο πρόσωπο της Χαρίτας Μάντολες, από την Όρκα της Κερύνειας, που ο Αττίλας την βρήκε στον Καραβά, εκεί που έχασε σύζυγο, πατέρα και άλλους συγγενείς.
Τιμούμε την πηγή ζωής του Έθνους, την πηγή ζωής και κέντρο της οικογένειας, το λαμπρό παράδειγμα της Ελληνίδας Μάνας που ανάθρεψε τα παιδιά της και δεν έπαψε πότε να απαιτεί την διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων της.
Στους καιρούς της παρακμής, αγέρωχο παράδειγμα καρτερίας, θάρρους και ελληνικών αξιών.

 

 

 

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δεν είναι μια ημέρα γιορτής. Είναι μια ημέρα υπενθύμισης του καθημερινού αγώνα για την ισότητα των δυο φύλων, για την άρση των αποκλεισμών και των διακρίσεων, για την κατάρριψη κάθε αρνητικού στερεότυπου. Ειδικά δε εφέτος, όπου λόγω των συνθηκών της πανδημίας οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα, είτε λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας, είτε λόγω των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται, αυτή η Ημέρα αποκτά μια άλλη διάσταση. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: Καμία διάκριση δεν είναι ανεκτή, κανένας αποκλεισμός δεν είναι επιτρεπτός, καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι θύμα κανενός είδους βίας.».

 

 

 

Η Ημέρα της Γυναίκας στο Δήμο Μαλεβιζίου

«”Γυναίκες μπροστά”. Έτσι τιμήσαμε το φετινό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας στο Δήμο Μαλεβιζίου. Συζητώντας με τις αιρετές γυναίκες του Δημοτικού Συμβουλίου και στελέχη της Δημοτικής Αρχής και αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή τους στα κοινά. Η αγάπη για τον τόπο μας είναι ο ισχυρός μας δεσμός.

Κρατούν ψηλά την ευθύνη και δίνουν καθημερινά έναν πολύπλευρο αγώνα με θάρρος και εργατικότητα. Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω ένα θερμό ευχαριστώ σε όλες. Για τη δυναμική τους παρουσία, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο και τη στήριξη στον αγώνα για το αύριο του Μαλεβιζίου».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε ο Δήμος Μαλεβιζίου για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας. Φέτος, το Μαλεβίζι τίμησε τις αιρετές γυναίκες του Δημοτικού Συμβουλίου που ανταποκρινόμενες στον πολλαπλό ρόλο που καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν, βρίσκονται παράλληλα στην πρώτη γραμμή στα κοινά του τόπου. Αναδεικνύοντας το σύνθετο ρόλο τους, ειδικά στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, οι αιρετές γυναίκες του Δήμου Μαλεβιζίου υπογράμμισαν ότι η προσφορά για τον τόπο τους αποτελεί το κοινό τους κίνητρο. Ένα κίνητρο που όπως τονίστηκε δεν συναρτάται με το φύλο, αλλά με το δημιουργικό πάθος για δουλειά.

Στην τηλεδιάσκεψη είχαν κληθεί και συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Χρύσα Λυρώνη, η Πρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Έφη Βολανάκη, οι Δημοτικές Σύμβουλοι Νίκη Ζερβού, Εύη Αποστολάκη, Εύα Κουτσογιαννάκη – Πιτσικάκη, Ειρήνη Αστρινάκη και η Συμπαραστάτης του Δημότη Ρίτα Μερονιανάκη.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content