Πλήθος κόσμου και φέτος στην Παναγία στα Μυριοκέφαλα

Το δημοφιλές προσκύνημα της Θεοτόκου που εμφανίστηκε μέσα από καιόμενο θάμνο

Eκατοντάδες ήταν και φέτος οι πιστοί που  έφθασαν ως το δημοφιλές προσκύνημα της Παναγίας της Αντιφωνήτριας στο χωριό Μυριοκέφαλα της Κρήτης που είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου.

Κάθε χρόνο πολλοί είναι οι πιστοί που φθάνουν ως το ναό που σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε από τον Ιωάννη τον Ξένο, όταν η εικόνα της Παναγίας φώναξε μέσα από από τη φωτιά “Εδώ Είμαι”. Οι πιστοί ονομάζουν τον συγκεκριμένο ναό Τήνο της Κρήτης.

Ο ναός της Παναγίας Αντιφωνήτριας βρίσκεται μέσα στο χωριό Μυριοκέφαλα, 29χλμ νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου και αποτελεί το καθολικό παλιάς μονής. Το μοναστήρι δε λειτουργεί πλέον και ανήκει στα αρχαιότερα της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με την διαθήκη του Αγίου Ιωάννη του Ξένου ιδρύθηκε περίπου το 1020 και αποτέλεσε κέντρο της δράσης του για αρκετά χρόνια. Ο Άγιος Ιωάννης Ξένος είναι πολύ γνωστός για την ίδρυση ερημητηρίων σε όλη τη Δυτική Κρήτη, με γνωστότερα τη μονή Αζωγυρέ και τη Μονή Καθολικού.

Στο κέντρο της αυλής στέκεται ο εντυπωσιακός σταυροειδής με τρούλο ναός, αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Παναγίας (εορτ. 8 Σεπτεμβρίου), περιτριγυρισμένος από βοηθητικά κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα. Η αψίδα του ναού φέρει τρίλοβο παράθυρο, ενώ υπάρχει και όμορφο κωδωνοστάσιο. Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς το μοναστήρι άνθισε, ενώ αργότερα γνώρισε την βαρβαρότητα των Τούρκων. Σήμερα ο ναός λειτουργεί ως ο ενοριακός ναός των Μυριοκεφάλων.

Λέγεται ότι κάποτε ο Ιωάννης ο Ξένος περνούσε από την περιοχή και ένας τεράστιος βάτος (ακανθώδης θάμνος) του έκλεινε τον δρόμο. Έβαλε φωτιά για να τον βγάλει από την μέση, αλλά μέσα από τις φλόγες άκουσε μια φωνή «Εδώ Είμαι!». Έσβησε τη φωτιά και βρήκε την εικόνα της Παναγίας, που την είχαν κρύψει εκεί οι Κρητικοί για να την διασώσουν. Έτσι ο Ιωάννης ίδρυσε την μονή της Παναγίας εκεί, την οποία ονόμασε Αντιφωνήτρια επειδή του αντιφωνούσε «εδώ είμαι». Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η θαυματουργή εικόνα είναι η ίδια που φυλάσσεται στη μονή και σήμερα, αλλά είναι του 18ου αιώνα.

Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός είναι μικρός διότι αυτό ήταν το θέλημα της Παναγίας, που το έδειξε με θαυματουργό τρόπο. Έτσι, όταν έγινε προσπάθεια επέκτασης του ναού, κάθε πρωί οι εργάτες έβρισκαν ξανακτισμένο το μέρος του ναού που είχαν γκρεμίσει για να δώσουν μεγαλύτερο πλάτος.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content