Στη Βουλή η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους Υπουργούς, την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου τους, κατά τρόπο ουσιαστικό.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Βουλευτά, 

Πλέον των δύο μηνών από το κλείσιμο των Δικαστηρίων, τα οποία δεν πρόκειται να επανέλθουν, στα πλαίσια της νέας κανονικότητας, σε πλήρη λειτουργία πριν τα μέσα Ιουνίου, οι δικηγόροι αποτελούμε τον μοναδικό κλάδο στην Ελλάδα της πανδημίας που δεν έχουμε άμεσα στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι έχουμε παύσει κάθε επαγγελματική μας δραστηριότητα, στερούμεθα κάθε εισοδήματος από την άσκηση του επαγγέλματος μας και μεγάλο μέρος συναδέλφων μας δεν δύναται να καλύψει βασικές βιοτικές ανάγκες τους.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ύψους 800 ευρώ, που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ωε μέτρο άμεσης οικονομικής στήριξης για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, ουδέποτε μας καταβλήθηκε, ενώ καταβλήθηκε σε άλλους επαγγελματίες, χωρίς κανείς να μπορεί να αιτιολογήσει την δυσμενή αυτή μεταχείριση εις βάρος των δικηγόρων. Αλλά και η εξαγγελθείσα, πάλι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αποζημίωση για τους επιστημονικούς κλάδους για το μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Οι δικηγόροι είναι από τους κλάδους εκείνους, που διαχρονικά έχουν στηρίξει την Πολιτεία και την κοινωνία, προασπιστές των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι με την δυσμενή αυτή μεταχείριση, που μας επιφυλάσσει η Πολιτεία, επιδιώκεται η στοχοποίηση και η απαξίωση του δικηγορικού κλάδου. Η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία των δικηγόρων, όπως και των δικαστών, αποτελούν εγγύηση μιας ορθής και αμερόληπτης Δικαιοσύνης, αναγκαίας προϋπόθεσης ενός Κράτους Δικαίου. Αντίθετα, η μη στήριξη τους και η οικονομική τους εξαθλίωση δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση του θεσμικού τους ρόλου, κινδύνους περί την απονομή της Δικαιοσύνης και αποτελεί προσβολή για την ίδια την Πολιτεία που την ανέχεται.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να θεσμοθετηθούν διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση, κατά τρόπο ουσιαστικό, των δικηγόρων και δη με:

  1. Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ.
  2. Την απαλλαγή, άλλως, την μείωση στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ.
  3. Την ένταξη όλων των δικηγορών στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό.
  4. Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση, του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.

 

«Αρνείται ο Υπουργός να πάρει άμεσα μέτρα για τις υπερβολικές χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών»

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις υπερβολικές χρεώσεις των τράπεζων για την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι είναι δεδομένες οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και  επεσήμανε  ότι διαχρονικά οι Τράπεζες, επικαλούμενες λειτουργικό κόστος, βρίσκουν διάφορους τρόπους και χρεώνουν υπερβολικά έξοδα ηλεκτρονικών συναλλαγών, αντί της ανάπτυξης των τραπεζικών προϊόντων και της χρηματοδότησης της αγοράς.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να δηλώνει αναρμόδιο, αν και βάσει ΦΕΚ έχει αυτό την εποπτεία των τραπεζών και παραπέμπει στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Στη συνέχεια, ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης συνολικό σχεδιασμό τιθάσευσης των χρεώσεων, με τη θέσπιση κανόνων, οι οποίοι δεν θα είναι αντίθετοι στο Ευρωπαϊκό δίκαιο και συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό κανονισμό 751/2015 και υπενθύμισε στον Υπουργό ο κ.Κεγκέρογλου ότι επί θητείας του, ως Υφυπουργός Εργασίας το 2011, αρμόδιος για την προστασία του καταναλωτή, είχε με Υπουργική του απόφαση καταργήσει 10 καταχρηστικούς όρους των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των τραπεζών για κάθε συναλλαγή και με απτό παράδειγμα που ανέφερε στην Ολομέλεια,  ο κ.Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι οι τράπεζες εφευρίσκουν διάφορους τρόπους και ενώ χρεώνουν συγκεκριμένο ποσό λ.χ για  ηλεκτρονική μεταφορά, στην ανάλυση του λογ/σμού «βαπτίζουν» ως χρέωση το μισό και το άλλο μισό ως προμήθεια, με συνέπεια, τα γενικότερα στοιχεία τιμολόγησης να μην ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, αφού εμφανίζεται μόνο η χρέωση και όχι η προμήθεια.

 Ο Υπουργός, για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επικαλούμενος την σχετική έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content