Η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ για το λιμάνι

Από τη Ν.Ε. Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι διαμαρτυρίες των φορέων και η δημόσια συζήτηση ανέδειξαν την αδήριτη ανάγκη για διαφορετική αντιμετώπιση του Ενετικού Λιμένος και της χερσαίας ζώνης του, που εξυπηρετεί δημότες και κατοίκους Ηρακλείου και συλλόγους με εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες, με διαχωρισμό από το  εμπορικό και επιβατικό Λιμάνι και την διαμετακομιστική δραστηριότητα. Ο Διαχωρισμός έχει ήδη γίνει και σωστά με το φρούριο Κούλε, τα Νεώρια και τις αντίστοιχες ζώνες τους. 

Οι αντιφάσεις των σχεδιασμών, οι συναρμοδιότητες Υπουργείων με διαφορετικές προτεραιότητες, ο θεσμικός παραγκωνισμός Περιφέρειας και Δήμου Ηρακλείου, συνθέτουν ένα θολό τοπίο που οφείλει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα και κυρίως να διασφαλίσει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, την οποία επιδιώκει θα γίνει με τρόπο ώστε  να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεννοηθούν, να διαβουλευθούν με τους πολίτες και τους φορείς που πήραν την πρωτοβουλία για το Ενετικό Λιμάνι και να λάβουν αποφάσεις που θα οδηγήσουν μπροστά. 

Η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που είχε προδιαγραφεί από το 3ο μνημόνιο για την παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου, επιβάλλει δύο ταυτόχρονες αποφάσεις: 

1. Τον διαχωρισμό του Ενετικού Λιμένα και της αντίστοιχης ζώνης, με απόδοση και παραχώρηση της διαχείρισης τους στο Δήμο Ηρακλείου, με δημιουργία ειδικής λιμενικής υπηρεσίας ή  φορέα. 

2. Την απόδοση της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα εως την Αλικαρνασσό στους αντίστοιχους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου προκειμένου να ενταχθούν στον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Είναι όμως ευκαιρία ταυτόχρονα να δούμε ευρύτερα το θέμα της χερσαίας λιμενικής ζώνης από τα Λινοπεράσματα μέχρι την Αλικαρνασσό που αφορά τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και την ευρύτερη αξιοποίηση και διαχείρισή της. 

             Ο Γραμματέας 

     Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ