ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Από την Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακολουθη ανακοίνωση:

Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός στη χώρα μας αποδεικνύεται αναποτελεσματικός, δύσκαμπτος και ισχυρά γραφειοκρατικός δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Εκατομμύρια συμπολίτες μας, σε καθημερινή βάση έρχονται αντιμέτωποι με συστήματα και διαδικασίες που περισσότερο προσομοιάζουν με τους μινωικούς λαβυρίνθους και λιγότερο με μια διαδικασία που ανταποκρίνεται στο πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος.

Μια τέτοια ιδιαίτερη περίπτωση είναι και η διαδικασία υποβολής των Δηλώσεων Εισοδήματος για το 2021. Προς επιβεβαίωση της παρούσας ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του Τομέα Οικονομίας – Επιχειρηματικότητας, αναφέρουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως και Ενώσεις Φοροτεχνικών από τον Ιούλιο με ανακοινώσεις τους ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στο σκεπτικό των επαγγελματικών φορέων μεταξύ άλλων αναφέρεται: η έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, η επιβάρυνση των λογιστών για την υποβολή αιτήσεων για τις οικονομικές ενισχύσεις που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση, η υποβολή ενστάσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, οι καθυστερήσεις στην ανάρτηση των βεβαιώσεων ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και Τραπεζών, η μη υποβολή εκατοντάδων χιλιάδων δηλώσεων και βεβαίως τα καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας mydata, αλλά και γενικώς οι καθυστερήσεις σε όλη τη φάση της διαδικασίας.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με μια μνημειώδη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την 30η Αυγούστου, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την έλλειψη ενσυναίσθησης των ιθυνόντων, αλλά κυρίως την αποφυγή ανάληψης των ευθυνών τους για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που οι ίδιοι δημιουργούν. Ένα τέτοιο δελτίο τύπου, με τόσο ασαφή χρονικά όρια «παράτασης» (που θα καθοριστούν με απόφαση) θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε με ευκολία στους περίφημους χρησμούς της Πυθίας.

Είναι βέβαιο πως ο αρμόδιος υπουργός δεν έλαβε διόλου υπόψη του τις επιστολές όλων των φορέων του κλάδου των λογιστών, των φοροτεχνικών, των οικονομολόγων,που ζητούσαν

δικαιολογημένα νέα παράταση, τιμωρώντας έτσι τόσο τους λογιστές-φοροτεχνικούς, όσο και τους φορολογούμενους πολίτες, δηλαδή ένα μέρος της κοινωνίας για την οποία όλοι οι πολιτικοί διατείνονται πως κάνουν τα πάντα για να βρίσκονται κοντά της. Έτσι, χιλιάδες δηλώσεις Νομικών και φυσικών προσώπων, θα υποβληθούν είτε ανακριβείς είτε εκπρόθεσμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα ως Τομέας Οικονομίας – Επιχειρηματικότητας θεωρούμε ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών κινούνται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση και με βεβαιότητα δεν εξυπηρετούν την αρχή της ομαλής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ν.Ε

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ &ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αντωνόπουλος Λάμπρος Καμπουράκης Εμμανουήλ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content