Εντυπωσιακή η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ – Παρουσία των ηγετών του πλανήτη

Στις 13.00 ξεκίνησε η τελετή του ύστατου χαίρε προς την Ελισάβετ που κόστισε 6 δισ. λίρες.  Την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού που μετέφερε το φέρετρο ακολουθούσαν τα παιδιά και τα εγγόνια της, μαζί με άγημα 142 ναυτών και 200μελή στρατιωτική μπάντα.

Για τους Βρετανούς είναι ο αποχαιρετισμός ενός συμβόλου αλλά και το τέλος μιας εποχής. Για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας είναι η κατακλείδα του δεκαήμερου θρήνου, αλλά και ο οριστικός και αμετάκλητος αποχαιρετισμός στη γυναίκα που λειτουργούσε σαν συγκολλητική ουσία ανάμεσα στα μέλη της.

Για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους τηλεθεατές είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων θέαμα, το οποίο πιθανότατα θα ξεπεράσει σε τηλεθέαση προηγούμενα βασιλικά viral γεγονότα, όπως η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου το 2021, ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011, η γαμήλια φιέστα του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ το 2018 ή το ύστατο χαίρε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα τον Σεπτέμβριο του 1997.

Για τους περισσότερους είναι ένα γεγονός πρωτόγνωρο και καινοφανές, αφού η Μεγάλη Βρετανία έχει να αποχαιρετήσει μονάρχη από τις 15 Φεβρουαρίου του 1952. Για τη βασίλισσα Ελισάβετ είναι απλώς η κηδεία της, την οποία μάλιστα σχεδίασε μέχρι κεραίας -με 70 χρόνια στον θρόνο είναι λογικό να έχει κανείς ακόμα και αυτή τη μακάβρια πολυτέλεια-, παραλλάσσοντας κατά τι το πρωτόκολλο.

f5

Μολονότι οι μονάρχες σύμφωνα με το τυπικό κηδεύονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, εκεί δηλαδή όπου και η ίδια αποχαιρέτησε τον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, τον Φεβρουάριο του 1952, η Ελισάβετ επέλεξε η δική της εξόδιος ακολουθία να ψαλεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Οχι τυχαία. Πολλοί, ίσως εν μέρει καθοδηγούμενοι από το συναίσθημα, επισημαίνουν ότι η βασίλισσα ήθελε να δώσει την τελευταία παράστασή της στον τόπο που συνδέθηκε με τις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής της: τον γάμο της με τον Φίλιππο τον Νοέμβριο του 1947, την ενθρόνισή της τον Ιούνιο του 1953 και βέβαια την κηδεία της βασιλομήτορος το 2002.

Η τελευταία φορά που το εμβληματικό Αββαείο φιλοξένησε κηδεία μονάρχη ήταν το 1760, όταν εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή για τον Βασιλιά Γεώργιο Β’. Η Ελισάβετ μπορεί με τη ζωή της να έγινε μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο και με τον θάνατό της κατάφερε να καταρρίψει ένα ακόμα ρεκόρ. Εκείνο της περιόδου πένθους, που στην περίπτωση του πατέρα της είχε διαρκέσει εννέα ημέρες, ενώ στη δική της έντεκα.

Η τελετή άρχισε αυστηρά στη 1 μ.μ. παρουσία 2.000 προσκεκλημένων.

f4
Τα σκήπτρα Tα σύμβολα της βασιλείας θα παραληφθούν από τον εφημέριο του ναού και θα φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου μέχρι την ενθρόνιση του νέου βασιλιά

Εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, παρόντες είναι ο Βασιλιάς Φίλιπ και η Βασίλισσα Ματίλντε του Βελγίου, ο Βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, η Βασίλισσα Μάξιμα και η βασιλομήτωρ Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο Βασιλιάς Φελίπε και η Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας ενώ στην τελετή θα παραστούν μέλη των βασιλικών οίκων της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και του Μονακό. Είναι μία από τις σπάνιες φορές που έστω και για θλιβερό λόγο τόσοι γαλαζοαίματοι συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με τόσους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς κρατών.

Παρόντες επίσης ο Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Αυστραλίας, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, οι πρόεδροι Γαλλίας, Ιταλίας, Τουρκίας, Βραζιλίας και Νοτίου Κορέας, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο, ενώ δεν προσκλήθηκε κανένας ηγέτης από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μιανμάρ.

Την Ελλάδα  εκπροσωπεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν μεγαλύτερη εντύπωση θα προκαλέσουν οι καλεσμένοι στην κηδεία της Ελισάβετ ή το τελετουργικό.

 

Αμέσως μετά, στις 2 και τέταρτο, η Βασίλισσα διέσχισε για τελευταία φορά τα τελευταία της χιλιόμετρα στο Λονδίνο. Η σορός της οδηγήθηκε με την κανονιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού στην Πύλη του Γουέλινγκτον. Τη νεκρική πομπή των δύο χιλιομέτρων συνόδευαν επτά στρατιωτικά αγήματα -το καθένα με τη δική του μπάντα- ενώ ακολουθούσαν και πάλι πεζή ο Βασιλιάς, τα αδέλφια του και τα τρία μεγαλύτερα εγγόνια της Βασίλισσας.

Στη διάρκεια της 45λεπτης πομπής το σκηνικό ήταν σχεδόν απόκοσμο. Το Μπιγκ Μπεν χτυπούσε πένθιμα κάθε ένα λεπτό, ενώ τιμητικοί κανονιοβολισμοί  ακούγονταν επίσης κάθε 60 δευτερόλεπτα από το Χάιντ Παρκ.

Στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταφορά της σορού από το Λονδίνο στο κάστρο Γουίνδσορ, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή της Βασίλισσας, αφού εκεί φυγαδεύτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό διάλεξε ως επίσημη κατοικία της τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής της.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content