Η Τουρκία αποκτά αεροπορική βάση στη Λιβύη – Μας περικυκλώνει από νότον με F-16

Η Τουρκία έχει πλέον υπογράψει μια στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να κατασκευάσει τη δική της αεροπορική βάση στην βάση Al Watiya της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης

Αρκετά αεροσκάφη στρατιωτικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του C-130 Hercules, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από δώδεκα πτήσεις στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα

Του Johnlee Varghese

Πριν λίγες ημέρες οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ανέλαβαν με τη βοήθεια της Τουρκίας τον έλεγχο μιας στρατηγικής αεροπορικής βάσης Al-Watiya, γνωστής και ως της αεροπορικής βάσης Okba Ibn Nafa, στην περιοχή Nuqat al Khams της δυτικής Λιβύης. Μετά απ’ αυτό υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαδικασία της κατασκευής μιας τεράστιας αεροπορικής βάσης στη Λιβύη.

Η στρατηγική αεροπορική βάση Al Watiya είναι η πρώτη στρατιωτική-αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Νότια Μεσόγειο.

Πήρε το όνομά της από τον Uqba ibn Nafi, τον μουσουλμάνο στρατηγό που κατέκτησε τη Βόρεια Αφρική, για τη Λιβύη.

Η αεροπορική βάση είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων της Τυνησίας και 125 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Η Τουρκία έχει υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να κατασκευάσει τη δική της αεροπορική βάση στην Al Watiya, που κατέλαβε πρόσφατα από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με μια αναφορά στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο έλεγχος από τις δυνάμεις του Σαράζ της αεροπορικής βάσης Al-Watiya σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν όλων των δυτικών παράκτιων και ημι-παράκτιων ζωνών. Αυτο για την Άγκυρα σημαίνει ότι αποκτά την πρώτη εγκατάσταση στρατιωτικής-αεροπορικής υποστήριξης στη νότια ακτή της Μεσογείου.

“Η Τουρκία εγκαθίσταται εδώ και πολύ καιρό στην Λιβύη: Αεροσκάφος C-130 Hercules της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας της 222ης μοίρας από τη βάση του Erkilet , μέσω Κωνσταντινούπολης πετά για τη Μισράτα. Αυτή είναι η 8η πτήση τις τελευταίες 6 ημέρες», έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος Yörük Işık.

Αναφορές στον τουρκικό τύπο την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι η Τουρκία δημιουργεί τη δική της αεροπορική βάση στη Λιβύη, γι’ αυτό υπήρξε αυξημένη εναέρια δραστηριότητα.

Αρκετά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του C-130 Hercules, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από δώδεκα πτήσεις στη Λιβύη. Υπάρχουν επίσης αναφορές για τουλάχιστον δύο τουρκικά F-16 που έχουν εγκατασταθεί στη Λιβύη.

Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται σε αεροπορική βάση, που βρίσκεται κοντά στην παράκτια πόλη Μισράτα, οποία λειτουργεί επίσης ως κέντρο αεροπορικής βάσης και εκπαίδευσης για τη Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία.

Η Λιβύη ανήκει στην Τουρκία

Η Τουρκία με στρατηγική νίκη κατόρθωσε όχι μόνο να διατηρήσει στη θέση της την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη (GNA), αλλά επί πλέον ενίσχυσε τη θέση της στη Λιβύη.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της αεροπορικής βάσης Al Watiya, κάτι που συνιστά μεγάλη απώλεια για τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Στρατηγού Khalifa Haftar (LNA) που υποστηρίζεται από τους Ρώσους. Η Ρωσία έχει αποστείλει στη Λιβύη τουλάχιστον 14 πολεμικά αεροσκάφη 4ης γενιάς.

Η στρατηγική θέση της Λιβύης στην καρδιά της Μεσογείου, το Μαγκρέμπ, και ως πόρτα στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς και τα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, την καθιστά κρίσιμο σύμμαχο για την Τουρκία.

Πέρυσι, το GNA υπέγραψε τη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Τουρκία, δημιουργώντας μια αποκλειστική οικονομική ζώνη από τη νότια ακτή της έως τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης. Και τώρα η Τουρκία αποκτά τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από τη Λιβύη, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου.

 

 

 

Πηγή: ibtimes.sg

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ