Εισαγγελική έρευνα για πραξικόπημα μετά την επιστολή 103 κεμαλικών ναυάρχων κατά Ερντογάν

Πολιτική παρέμβαση σε ένα πολύ θολό τοπίο επιχείρησαν οι 103 Τούρκοι απόστρατοι ναύαρχοι, που συνυπέγραψαν κείμενο εναντίον του Ερντογάν, κατάλογίζοντάς του επιχειρήση ισλαμοποίησης των ενόπλων Δυνάμεων , αλλά και διάθεση κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, του 1936, που δίνει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία.

Η κίνηση των «103», που συναντά την έντονη αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν – ήδη ξεκίνησε έρευνα από την Εισαγγελία της Άγκυρας για την υπόθεση, ενώ γίνεται λόγος για «απειλή πραξικοπήματος» – έρχεται σε μία στιγμή που το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας εμφανίζεται να πιέζεται στις δημοσκοπήσεις,ενώ και η τουρκική λίρα κινείται καθοδικά, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας των πολιτών.

Είναι η πρώτη φορά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, που δημοσιοποιείται μία τέτοια μαζική παρέμβαση από αποστράτους – στους οποίους μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και ο «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιούρντενιζ. 

Η πρώτη προσπάθεια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, πέρα από την εντολή για δικαστική έρευνα,  ήταν να μιλήσει για απειλή «πραξικοπήματος». Μάλιστα, στελέχη που κρατούν την ανωνυμία τους, φτάνουν να κάνουν συγκρίσεις με το 2016 – υπενθυμίζοντας ότι τότε, ο Τζο Μπαιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν  έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

 

 

Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν προωθεί το σχέδιό του για την «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», ένα φαραωνικό έργο που έχει ως στόχο την παράκαμψη των Στενών. Το σχέδιο του Ερντογάν είναι να επιβάλει διόδια στα πλοία που θα περνούν από τη νέα διώρυγα- άλλωστε, το προαναγγέλλει συνεχώς στις τελευταίες ομιλίες του.

Το έργο προβλέπεται να παραδοθεί ως το 2023 – θα έχει μήκος 45-50 χιλιόμετρα, βάθος 25 μέτρα και πλάτος 150 μέτρα.Υπολογίζεται ότι από τα στενά διακινείται το 3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ετησίως – και ο Ερντογάν στις ομιλίες του δεν παύει να υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν παίρνει τίποτε ως αντάλλαγμα.

Υπενθυμίζεται ότι με την προπολεμική συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία έχει τον πλήρη έλεγχο των Στενών – και μάλιστα, απέκτησε και την ευχέρεια να τα στρατιωτικοποιήσει.Ωστόσο, η Άγκυρα είχε υποχρεωθεί να υπογράψει ότι θα επέτρεπε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά, ανεξαρτήτως φορτίου.

Η απειλή Ερντογάν ότι θα αποχωρήσει από την Συνθήκη – και θα αλλάξει το διεθνώς κατοχυρωμένο καθεστώς των Στενών με …προεδρικό διάταγημα – βρίσκει απέναντι τις «κεμαλικές» δυνάμεις στην τουρκική κοινωνία – καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ,στο τραπέζι μπαίνουν πολύπλοκα νομικά ζητήματα.

Το δεύτερο θέμα που περιλαμβάνεται στο κείμενο των απόστρατων ναυάρχων, είναι ο «κίνδυνος ισλαμοποίησης» των Ενόπλων Δυνάμεων – μετά από την πρόσφατη εικόνα εν ενεργεία ναυάρχου να εμφανίζεται με σαρίκι σε ισλαμικό τέμενος. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερνρτογάν είχε συστηματικά απόμακρύνει από το στράτευμα τους «κεμαλικούς» αξιωματικούς, οι οποίοι τώρα αντιδρούν στα σχέδιά του.

 

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ