ΔΝΤ για κορωνοϊό: Απώλειες 28 τρισ. δολαρίων ως το 2025 σε όλο τον πλανήτη

Το… κοντέρ της απαισιοδοξίας έσπασε το ΔΝΤ στη νέα του Έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία, η οποία σκιάζεται από την πανδημία και τη χειρότερη κρίση που έχει προκαλέσει μετά το κραχ του 1929.

Από τη δίνη αυτών των «μαύρων» προβλέψεων δεν εξαιρείται η Ελλάδα, η οποία μπορεί κατά το ΔΝΤ να μην έχει τις χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο κυρίως οι «πληγές» στον Τουρισμό λόγω κορωνοϊού, υπολογίζεται ότι προκαλέσουν φέτος ύφεση 9,5%, δηλαδή 1,3 ποσοστιαίες μονάδες χειρότερα από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Σε χειρότερη μοίρα η Ισπανία με εκτιμώμενη ύφεση 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10%, η Γαλλία με 9,8%, ενώ το σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα «βυθιστεί» 8,3%.

Μέτρια ανάκαμψη βλέπει για το 2021 το ΔΝΤ

Ωστόσο το χειρότερο δεν είναι οι προβλέψεις για το 2020, που ούτως ή άλλως είναι όλα ρευστά, δεδομένου του δευτέρου κύματος της πανδημίας και του ορατού ενδεχόμενου ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη το 2021 δεν θα είναι εκρηκτική, όπως υπολογίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα περιοριστεί σε μια μέτρια επίδοση 4,1%, μακριά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,2%), πόσο μάλλον από το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου, που «βλέπει» 7,5%.

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι κυρίως η προσδοκία της δυναμικής από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει 2 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει λάβει υπόψιν το ΔΝΤ, καθώς για το 2025 βάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο μόλις 1%! Με δεδομένο, πάντως, ότι και για την Ευρωζώνη βλέπει «χλιαρή» ανάπτυξη 1,4%, είναι προφανές ότι το Ταμείο θέλει πρώτα να δει τα πρώτα αποτελέσματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μετά να συνεκτιμήσει τις όποιες θετικές επιπτώσεις του.

Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τους υπολογισμούς του για την ανάπτυξη στην αύξηση των επενδύσεων κατά 30,4%, που θα επιτευχθεί κατά 70% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι επενδύσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης θα «τρέξουν» με μόλις 7,6%.

Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Έκθεση του ΔΝΤ είναι βαριά κι ασήκωτη, με βασική επισήμανση ότι η κρίση είναι ακόμα πολύ μακριά από το τέλος της. Η απασχόληση παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, με την αγορά εργασίας κατακερματισμένη και μεγάλους χαμένους τους χαμηλόμισθους, τους νέους και τις γυναίκες.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της Αθήνας για γοργή αποκλιμάκωση της ανεργίας, προβλέποντας αύξηση στο 19,9% φέτος και υποχώρηση της στο 18,3% το 2021, δηλαδή υψηλότερα από το 17,3% του 2019. Σημειωτέον ότι κάθε μονάδα ανεργίας μεταφράζεται σε περίπου 50.000 ανέργους

Σε μια ακόμα πρόβλεψη που προκαλεί σοκ, το Ταμείο υπολογίζει ότι η ζημιά στη διετία 2020-2021 θα είναι περί τα 11 τρισ δολάρια, σε σχέση με τις προ κρίσης προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 28 τρισ δολάρια ως το 2025, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα επίπεδα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το Ταμείο περίπου 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέσουν σε βαθιά φτώχεια το 2020. Ποια είναι η σύσταση του ΔΝΤ; Να μην αποσυρθούν πρόωρα τα πακέτα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content