Χάνουν διαρκώς εδάφη οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ

Απόλυτη συντριβή δυστυχώς για τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Όπως φαίνεται, εάν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες, ο LNA θα χάσει και τα εδάφη που είχε!

Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) στη Λιβύη ανακοίνωσαν σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο της πόλης Ταρχούνα, τελευταίου προπυργίου των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

«Ο ηρωικές δυνάμεις μας επέκτειναν τον έλεγχό τους σε όλη την πόλη Ταρχούνα» και «εξολόθρευσαν τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές του Χάφταρ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στην GNA, ο Μοχάμαντ Γκνουνού, σε λακωνικό μήνυμα στο Facebook.

H κατάσταση όπως φαίνεται χειροτερεύει, καθώς οι φιλότουρκοι πήραν επίσης τις πόλεις Dāwūn & Al Urbān, με τις Τουρκολιβυκές δυνάμεις αυτή την στιγμή να μπαίνουν στα περίχωρα της Bani Walid, δυτικά της Σύρτης, χωρις καμία αντίσταση από το LNA. 

Ταυτόχρονα η μεγάλη φυλή Zintan είναι  και επίσημα στο πλευρό του GNA.

 Η απάντηση του LNA

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Εθνικός στρατός της Λιβύης που έχει όμως στο πλευρό του όμως σχεδόν όλες τις φυλές της χώρας και αυτό αποτελεί αντίβαρο στα σχέδια Ερντογάν.

Οι Λίβυοι θα είναι αυτοί που θα βγάλουν την Τουρκία από τη Λιβύη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Στρατού στρατηγός Αχμέντ αλ-Μισμάρι σε συνέντευξή του σε αραβικό ΜΜΕ, ενώ έκανε λόγο για γενική επιστράτευση.

«Ο αρχηγός του στρατού της Λιβύης Στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ γνωρίζει πλήρως τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβερνητικής πολιτοφυλακής Αλ-Βέφακ στην Τρίπολη», δήλωσε ο αλ-Μισμάρι, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σαρράι.

«Ο στρατός της Λιβύης θα επιστρέψει στα όπλα εάν δεν απομακρυνθούν οι Τούρκοι. Ο στρατός μας θα συγκεντρωθεί  έξω από την Τρίπολη για να δώσει την ευκαιρία για μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Αλ Μισμάρι.

Το ζήτημα στις νίκες των Τούρκων και των Τουρκογενών Λίβυων του GNA είναι ότι έγιναν με την βοήθεια 15.000 έμπειρων Σύριων ανταρτών με την συνδρομή δεκάδων τουρκικών drone.

Η κυβέρνηση του Σαράι στην Τρίπολη δεν μπορεί να “σταθεί” στην χώρα διότι έχει χαρακτηριστεί ως προδοτική από το σύνολο των φυλών και του λιβυκού λαού, ενώ και το κοινοβούλιο απαιτεί την εκδίωξη της Τουρκίας απο την χώρα.

Ο GNA υπάρχει ως πολιτική οντότητα όσο θα τον στηρίζουν οι Σύριοι Τζιχαντιστές και οι Τούρκοι, μόνο που ολόκληρη η Λιβύη μισεί την τουρκική παρουσία και ετοιμάζεται για γενική επιστράτευση και επιθέσεις οπουδήποτε δύναται αυτές να γίνουν.

Όπλα και πυρομαχικά συνεχίζουν να έρχονται από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, ενώ η διεθνή κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη ως προς τα τουρκικά σχέδια στην Α.Μεσόγειο και την Λιβύη.

Δύσκολος αγώνας από τον λιβυκό λαό και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης αλλά τα μέλη του πολεμούν για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας και της επιβίωσης της χώρας απέναντι στους Νεο-Οθωμανούς που δεν έχουν ερείσματα στο λιβυκό έδαφος παρά μόνο στην Μισράτα.

Οποιαδήποτε τουρκική βάση ή πετρελαιοπηγή, θα γίνει στόχος εκτεταμένων επιχειρήσεων και γενικά η ζωή της κυβέρνησης του GNA θα γίνει αφόρητη.

Το σενάριο αυτό έχει παιχθεί και σε άλλες χώρες και οι εισβολείς αργά ή γρήγορα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με την “ουρά στα σκέλια” και αυτό είναι μια ιστορική πραγματικότητα.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ