Απερρίφθη η πρόταση Μέι για το Brexit

Απερρίφθη η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. παρά την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα σήμερα προς τους βουλευτές του βρετανικού να υποστηρίξουν τη «βελτιωμένη συμφωνία» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι με τις Βρυξέλλες κατά τον τελευταίο κύκλο των δύσκολων συνομιλιών της.

Θα ακολουθήσουν δύο νέες ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ισχυρίστηκε σήμερα ότι «μετά από τρεις μήνες από την πάροδο του χρόνου», η πρωθυπουργός «δεν πέτυχε καμία αλλαγή στη συμφωνία απόσυρσης».

Ορισμένοι επικεφαλής των Συντηρητικών που τάσσονται υπέρ του Brexit και το ιρλανδικό DUP, οι οποίοι κρατούν την κυβέρνησή της στην εξουσία, απέρριψαν τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με την Ενωση.

ΕΕ: Καμία μεταβατική περίοδος χωρίς συμφωνία

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

«Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», πρόσθεσε.Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ