Η Κρήτη άλλοτε σείεται και άλλοτε κινείται…

Του Δημ. Κ. Σαρρή

Τον τελευταίο καιρό έχουμε αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις , στην Κρήτη, μέσης έντασης ,αλλά ελάχιστα αισθητές, που έχουν ανησυχήσει ,κάπως ,τους κατοίκους της. Η Κρήτη όμως από αρχαιοτάτων χρόνων (καταστροφή του Μινωϊκού Πολιτισμού κλπ κλπ) ,έχει υποστεί τις συνέπειες των απρόβλεπτων διαθέσεων του Εγκέλαδου . .

Όταν ,μάλιστα κάποτε ,πληροφόρησαν τον μεγάλο Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο ότι έγινε σεισμός στην Κρήτη, απάντησε ψύχραιμα: Πού είναι το παράδοξο; Η Κρήτη ανέκαθεν άλλοτε σείεται και άλλοτε κινείται, εννοώντας το σεισμογενές του νησιού ,αλλά και τα αναρίθμητα επαναστατικά του κινήματα…

Εκείνο λοιπόν που απαιτείται είναι η συνεχής ετοιμότητα μας μπροστά σε ένα τέτοιο ,πολύ πιθανό, ενδεχόμενο.

Σύμφωνα,βέβαια, με την Ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος (αυτός που θορυβεί –κελαηδεί-εντός της γης) είναι ένας εκ των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης ,που τους γέννησε για να εκδικηθεί τους γιους της Τιτάνες. 

Οι Γίγαντες ήσαν μέγιστοι κατά το σώμα και τερατώδεις κατά δε τη δύναμη ασυναγώνιστοι.  Είχαν όψη φοβερή, πυκνή κόμη, μεγάλα γένια και σώμα (κορμό) που κατέληγε σε Δράκοντα.

Στη γιγαντομαχία ο Εγκέλαδος ήταν αντίπαλος της Αθηνάς που τον εξουδετέρωσε, τον κατεδίωξε και σκέπασε με το νησί της Σικελίας.

Σύμφωνα με τους αρχαίους μυθιστοριογράφους, ο καταπλακωμένος γίγαντας προσπαθεί να ξεφύγει από το βάρος του και όταν ξυπνάει σείει από καιρού εις καιρό το έδαφος όχι μόνο στη Σικελία,αλλά κα αλλού.

Η  ονομασία αυτή ,Εγκέλαδος,   υποδηλώνει    τα πιο έντονα ξυπνήματα του καταπλακωμένου Αρχαίου αυτού Γίγαντα, που   ταρακούνησα και την Κρήτη, θυμίζοντας μας όμως την παρουσία του και ην υποχρέωσή μας να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα μελλοντικά του ξυπνήματα που μπορεί να είναι  άκρως  επώδυνα. 

Η ετοιμότητα του πληθυσμού θεωρείται   απαραίτητη.

Είναι αναγκαίο   να εξοικειωθούν οι υπάλληλοι, το προσωπικό, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης, οι συναρμόδιοι φορείς, αλλά και το κοινό, στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού σεισμού και να συνειδητοποιήσουν τις απαιτούμενες συντονισμένες ενέργειες επέμβασης που προβλέπονται από το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ – ΣΕΙΣΜΟΙ»  έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να μελετηθεί και να σχεδιαστεί,  και να οργανώνεται ,κατά καιρούς , και να πραγματοποιούνται  «Άσκήσεις Ετοιμότητας Αντισεισμικής Προστασίας» .

Της ασκήσεως  προηγείται  ενημέρωση του κοινού και το σενάριο της  περιλαμβάνει προσομοιώσεις των σεισμικών συνεπειών, όπως καταρρεύσεις κτιρίων, αποκλεισμούς, τραυματισμούς, εγκλωβισμούς ατόμων κ.λ.π.

Το  δομημένο περιβάλλον του Ηρακλείου μας προειδοποιει για τους κινδύνους που  εγκυμονούνται , χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, λόγω:

  1. Των παλαιών πετρόκτιστων κτισμάτων στο χώρο της εντός τειχών πόλεως.
  2. Των στενών και δαιδαλώδους μορφής δρομολογίων που υπάρχουν στο κέντρο της πόλεως
  3. Της άναρχης αυθαιρέτου δόμησης, 
  4. Της έλλειψης ανοικτών χώρων, όπου μπορεί να καταφύγει ο πληθυσμός και να του παρασχεθούν οι απαραίτητες φροντίδες πρόνοιας και υγείας
  5. Του εντόνου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα το Ηράκλειο
  6. Της συγκέντρωσης στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό της πόλεως του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών και φορέων που καλούνται να επωμισθούν το βάρος της αντιμετώπισης τόσων έντονων και δύσκολων καταστάσεων, όπως είναι οι συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού. Υπάρχει  ,λοιπόν, προφανής κίνδυνος  να μπλοκαριστούν οι δρόμοι της πόλης  και να ακινητοποιηθούν ,αναγκαστικά, τα οχήματα διάσωσης με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Με το σχέδιο  Ξενοκράτης προβλέπονται   άμεσες ενέργειες, όπως είναι οι  δράσεις :

  • Εκκένωσης κτιρίων μετά το πέρας της σεισμικής δραστηριότητας
  • Εκκένωσης Σχολείων.
  • Μετάβασης σε χώρο καταφυγής και περίθαλψης
  • Περισυλλογής, διαλογής και διακομιδής τραυματιών σε Νοσοκομείο
  • Απεγκλωβισμός και διάσωσης ατόμων
  • Μεταφοράς και λειτουργίας των βασικών οργάνων χειρισμού της κρίσεως σε υπαίθριο χώρο που προβλέπεται από το Σχέδιο λόγω πιθανής  ακαταλληλότητας των χώρων στέγασής τους.

Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί ένας καταστρεπτικός σεισμός στη χώρα μας.

Εάν, όμως  ,  παρ΄ελπίδα συμβεί  ένας  μεγάλος σεισμός πρέπει, με ψυχραιμία, να κινηθούμε για την ελαχιστοποίηση των,όποιων, δυσμενών επιπτώσεων του,εφόσον ,βέβαια,υπάρξει κατάλληλη  προετοιμασία της Πολιτείας  ,με παράλληλη ενημέρωση και συνεργασία με τους κατοίκους. 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content