Έχουν σχέση οι Μινωικές Γραμμές του 1972, με τις Μινωικές Γραμμές του 2022; 

Του Κώστα Τριγώνη

Πενήντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από την ίδρυση των “Μινωικών Γραμμών”! Το σημαντικό αυτό γεγονός, ότι οι “Μινωικές” συμπληρώνουν μισό αιώνα ζωής, το τιμά, με μια σεμνή ανακοίνωσή της η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, κάνοντας αναφορά στην ιστορία της, από το 1972, στην μεγάλη προσφορά της στο νησί μας, καθώς και στη μετεξέλιξή της.

“Πριν πέντε δεκαετίες, το όραμα κάποιων ανθρώπων υλοποιείται, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος για την τότε εποχή”, διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση.

Πραγματικά, το 1972, ελάχιστα χρόνια μετά το ναυάγιο του “Ηράκλειον” και την ίδρυση της ΑΝΕΚ, μια ομάδα Ηρακλειωτών προσανατολίστηκε στην ίδρυση μιας δεύτερης, λαϊκής βάσεως, ναυτιλιακής εταιρείας στην Κρήτη.

Ο τότε πανίσχυρος Στυλιανός Παττακός, εναντιώθηκε αμέσως. Τους προέτρεψε ευθέως, αντί να συζητούν για ίδρυση δεύτερης ναυτιλιακής εταιρείας, να αγοράσουν μετοχές της ΑΝΕΚ και να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα εταιρεία.

Εκείνοι όμως επέμειναν. Το 1972, ίδρυσαν τις “Μινωικές Γραμμές”, και εξέδωσαν τις πρώτες μετοχές της, που έγιναν αμέσως ανάρπαστες. Προσωπικά θυμάμαι, νεαρός τότε, στα πρώτα γραφεία της εταιρείας, στον 1ο όροφο πολυκατοικίας της οδού Καντανολέων, να μπαινοβγαίνουν καθημερινά δεκάδες Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες, που έβαζαν τα ωραία λεφτά τους αγοράζοντας μετοχές.

Καράβι όμως, δεν μπορούσε να αγοράσει η νεοϊδρυθείσα εταιρεία! Ο Παττακός είχε μπλοκάρει την εξαγωγή συναλλάγματος. Και οι διοικούντες την εταιρεία, που μέχρι τότε βρισκόταν μόνο “στα χαρτιά”, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πελώριο αδιέξοδο.

Από το αδιέξοδο αυτό, τους έβγαλε, ο συγχωρεμένος ο Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, ο εφοπλιστής, που τους πρόσφερε προς αγορά το αξέχαστο “Μίνως”. Το αγόρασαν αμέσως οι “Μινωικές Γραμμές”, το μετασκεύασαν, το εκσυγχρόνισαν, όσο μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ένα γέρικο καράβι, και έτσι η εταιρεία απέκτησε υπόσταση!

Ακολούθησε η γνωστή, θριαμβευτική πορεία. Το ένα καράβι έφερνε το άλλο, και όλα γεμάτα επιβάτες και εμπορεύματα, ανεβοκατέβαιναν στο δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς – Ηράκλειο.

Η εταιρεία μεγαλούργησε. Όχι για άλλο λόγο, ούτε με βοήθεια εξ ουρανού. Αλλά, με την ενεργό συμπαράσταση του κόσμου, που πίστεψε στην αναγκαιότητά της. Ο κόσμος στήριξε την εταιρεία, και εξακολουθεί να την στηρίζει μέχρι σήμερα, γιατί βλέπει πόσο ανάγκη την έχει η Κρήτη.

Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξαν οι εποχές, μοιραίο ήταν να αλλάξουν και οι “Μινωικές Γραμμές”. Από την ημέρα που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο, άνοιξαν την πόρτα τους στην αλλοτρίωση.

Ξεκίνησε ως μια εταιρεία “λαϊκής βάσης”. Συνέχισε ως μια εταιρεία… “περίπου λαϊκής βάσης”. Δεν ήταν δυνατόν όμως, μέσα στο “ναό του τζόγου” όπως ήταν τότε το Χρηματιστήριο, να παραμείνει όπως ήταν. Οι μετοχές της, κατά πακέτα, άρχισαν να αλλάζουν χέρια. Κυρίαρχο κριτήριο κατέστη το προσωπικό κέρδος. Οι τότε διοικούντες τις “Μινωικές Γραμμές”, πρωταρχικά ενδιαφέρονταν να δώσουν ή να πάρουν μετοχές, για να γεμίσει η τσέπη τους. Και τότε, η Ιστορία πήγε περίπατο…

Σ΄αυτό τον κόσμο υπάρχουν βλάκες, υπάρχουν έξυπνοι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι πολύ πιο έξυπνοι από τους λεγόμενους έξυπνους. Όπως ήταν φυσικό, επικράτησαν οι τελευταίοι. Και, μεταξύ αυτών, κυριάρχησε ένας: ο Εμανουέλε Γκριμάλντι. Ο οποίος ήξερε πολύ καλά τι ήθελε, και είχε τη οικονομική δύναμη να επιτύχει τους (θεμιτούς) στόχους του. Έβαλε λοιπόν το λεφτά του, και αγόρασε την εταιρεία.

Αποδείχθηκε άνθρωπος πανέξυπνος και πρακτικός. Διατήρησε ό,τι έπρεπε να διατηρηθεί, κι άλλαξε όλα όσα θεώρησε αναγκαίο να αλλάξει. Επέλεξε τον έμπειρο Αντώνη Μανιαδάκη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, και σίγουρα δεν μετάνιωσε για την επιλογή του αυτή. Ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να βρεί κάποιον άλλο καλύτερο! Με την θετική συνεργασία αυτή, εξασφάλισε την αναγκαία δημιουργική ηρεμία και απέφυγε κάθε επικίνδυνο κλυδωνισμό.

Έτσι, οι “Μινωικές Γραμμές” επιβίωσαν ως ισχυρή εταιρεία, με αξιώσεις και με προοπτικές. Και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες της Κρήτης. Στις γραμμές της Αδριατικής, ας μην αναφερθούμε σήμερα, εκεί ισχύουν άλλα, πολύ διαφορετικά δεδομένα, που δεν είναι της ώρας να αναλυθούν.

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς, είναι το εξής: Τι σχέση έχουν οι “Μινωικές Γραμμές” του 1972, με τις “Μινωικές Γραμμές” του 2022; 

Απαντήσεις υπάρχουν πολλές και διάφορες. Ας διατυπώσουμε μια: Είχαν τότε στην τζιμινιέρα του “Μίνως”, τον Πρίγκιπα της Κνωσού. Ο ίδιος φιγουράρει και στις οικολογικές τζιμινιέρες των σημερινών Cruise Ferry – Η/S/Fs. Αν προσέξετε, ο Πρίγκιπας έχει και σήμερα αυτό το πονηρούτσικο χαμόγελο αισιοδοξίας, όπως το είχε και το 1972.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content