Έρευνα στα χωριά για να γίνει ο Μαλεβιζιώτης πολιτιστική κληρονομιά

Το Υπουργείο Πολιτισμού καταγράφει στοιχεία και μαρτυρίες

Μια μεγάλη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στα χωριά του Δήμου Μαλεβιζίου αλλά και τα χωριά της πρώην επαρχίας Μαλεβιζίου με στόχο να ενταχθεί ο λεβέντικος Κρητικός χορός, ο Μαλεβιζιώτης στην Άυλη Πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε από το Δήμο Μαλεβιζίου και ήδη ολοκληρώθηκε στο πρώτο στάδιο και πέρασε στο στάδιο της έρευνας για την τεκμηρίωση, συνεχίζεται από δύο ειδικές ερευνήτριες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε στη neadrasis.gr η εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού Εύα Κουτσογιαννάκη: “Στην προσπάθεια που γίνεται από τις δύο ερευνήτριες καταγράφονται όλα τα στοιχεία που είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν από κάθε περιοχή με επώνυμες μαρτυρίες και διηγήσεις που τεκμηριώνουν το Μαλεβιζιώτη ως στοιχείο του πολιτισμού μας. Μέχρι τώρα οι εξειδικευμένες ερευνήτριες του Υπουργείου έχουν επισκεφθεί τον Κρουσώνα, τη Δαμάστα το Φόδελε, το Καβροχώρι, τις Ασίτες . Η διαδικασία έχει γίνει ήδη σε πολλά χωριά και θα ακολουθήσουν κι άλλα”.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους οι ερευνήτριες συναντούν κατοίκους, καλλιτέχνες και εκπροσώπους φορέων που μπορούν να τους δώσουν στοιχεία, ενώ θα πάρουν κι άλλα στοιχεία από ανθρώπους που έχουν την ευχέρεια χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όσα μέσα προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Για την επίσκεψη στον Κρουσώνα από όπου και οι φωτογραφίες η κ. Κουτσογιαννάκη ανέφερε:

“Μεγάλη η ιστορία του Κρουσώνα, σπουδαία η ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμα του, που κρατάνε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μαλεβιζιώτης: Ο χορός του τόπου μας, που έχει κάνει γνωστό το Μαλεβιζι στα πέρατα του κόσμου. Η προέλευση του έχει τις ρίζες του στη Μινωική εποχή.

Μαλεβιζιώτης. Ο χορός της χαράς, της ψυχικής ανάτασης, της ευφροσύνης, του ξεφαντώματος, της επανάστασης!

Αέρας στα πόδια των χορευτών, Δύναμη και καμάρι στο δοξάρι των λυράρηδων!

Μιχάλη Κοκκολογιάννη, Ζαχαρία Κριτσωτάκη, Μανόλη Λουμπάκη, ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις γνώσεις σας.

Υποκλίνομαι στο ταλέντο σας και στη παρακαταθήκη που έχετε αφήσει στους νεότερους, όπως και πολλοί άξ ιοι καλλιτέχνες του χωριού μας, που θα αναφερθούν εν καιρώ”.

Μαρία Καλλέργη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content