Οικογένεια Ψαρουδάκηδων ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ – Δυο αιώνες Ιστορίας και Λαογραφίας

Tου Σταύρου Φωτάκη(*)

Ομολογώ για άλλη μια φορά πως δεν είμαι ειδικός για να κρίνω επιστημονικά το περιεχόμενο ενός βιβλίου. Θα προσπαθήσω όμως, να γράψω λίγα λόγια, έτσι απλά, όπως τα νιώθω γι αυτό το πολύτιμο δώρο που μου ήρθε πριν λίγες μέρες με το ταχυδρομείο. Τίτλος του βιβλίου : Οικογένεια Ψαρουδάκηδων ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ Δύο αιώνες Ιστορίας και Λαογραφίας. Και δεν άφησα καθόλου το χρόνο να κυλήσει, το ξεφύλλισα κατ’ αρχήν στα γρήγορα και αμέσως ένιωσα συγκίνηση, γιατί και πολλά γνώριμα πρόσωπα είδα, αλλά και γιατί έχω ρίζες και από το Αποδούλου.

Μεγάλο το μέγεθος του βιβλίου 678 σελίδες, μεγάλο και το βάρος του, βαρύ αλλά ευχάριστο το περιεχόμενό του, όπως βαρύ είναι και το όνομα της οικογένειας των Ψαρουδάκηδων του Αποδούλου. Μα και ο συγγραφέας αυτής της κοπιώδους και πολύχρονης προσπάθειας Κώστας Νικ. Ψαρουδάκης είναι από τα βαριά ονόματα της οικογένειας.

Σπουδαγμένος στις πολιτικές και νομικές επιστήμες, συνταξιούχος ανώτατος υπάλληλος της Περιφέρειας Κρήτης για πολλά χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης, το κατάλληλο πρόσωπο για τη συλλογή και επεξεργασία αυτού του γενεαλογικού δένδρου των Ψαρουδάκηδων. Και όπως γράφει, είχε την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των παιδιών του, αλλά και της γυναίκας του Ειρήνης «το φως των οφθαλμών του». Μα και σαν πατέρας αυτού του πρώτου του παιδιού-βιβλίου, όπως το χαρακτηρίζει, έκανε τα πάντα για να το καλαναθρέψει με πλούτο ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων και να το παραδώσει στα χέρια μας να το απολαύσομε και να το κρίνομε.

Και ο θησαυρός όλων αυτών των στοιχείων που περιέχει τούτο το βιβλίο δεν αφορά μόνο την οικογένεια των Ψαρουδάκηδων, που τόσο αναλυτικά και ταξινομημένα περιλαμβάνει στις σελίδες του, αλλά αφορά και την ευρύτερη περιοχή της Αμπαδιάς, του Αμαρίου, του Ρεθέμνους και της Κρήτης ολάκερης. Πλήθος προφορικών πληροφοριών αξιόπιστων πληροφορητών, ιστορικά έγγραφα, επιστολές, φωτογραφικό υλικό κ. ά περιλαμβάνει τούτο το πολυσέλιδο, καλαίσθητο και καλοτυπωμένο βιβλίο.

Είναι πραγματικά ένας θησαυρός, που με πολύ ζήλο και μεράκι συγκεντρώθηκε, επεξεργάστηκε,  ταξινομήθηκε και παραδόθηκε από τον συγγραφέα, ώστε να είναι ευχάριστος στον κάθε αναγνώστη. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός που ξεκινά από τις ρίζες και φτάνει ίσαμε την κορφή και  αγγίζει σχεδόν όλες τις οικογένειες του Αποδούλου και όχι μόνο. Θαρρώ πως, είναι το καλύτερο μνημόσυνο για όλους που αναφέρονται στο βιβλίο και έχουνε φύγει από τη ζωή και η μέγιστη τιμή για τους ζώντες απογόνους.

Γι αυτό όλοι οι Αποδουλιανοί οφείλουνε πολλές ευχαριστίες στον αγαπητό Κώστα Ν. Ψαρουδάκη, ερευνητή, γνώστη και πηγή και πολλών άλλων αξιολογότατων πληροφοριών, που κι εκείνες πρέπει να πάρουνε τον δρόμο της δημοσιότητας και μάλιστα σύντομα. Πληροφορίες-στοιχεία, που χαρακτηρίζουνε τον ατομικό και κρητικό μας πολιτισμό.

Είναι μεγάλη τιμή και σε μένα που ήρθε στα χέρια μου αυτό το σπουδαίο πόνημα, το οποίο διαβάζω, ξαναδιαβάζω και δεν το χορταίνω.

Καλοτάξιδο φίλε Κωστή. Και σ’ άλλα με υγεία.

 

Φλεβάρης του 2021

 

 

 (*) Ο Σταύρος Φωτάκης είναι Στρατηγός ε.α, Συγγραφέας, Στιχουργός.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content