Τσακώθηκε live ο Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ΥΠΕΞ για Κύπρο και Συρία

Ενα έντονο φραστικό επεισόδιο με τη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από τον Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Οι αναφορές της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών εξόργισαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος της απευθύνθηκε λέγοντάς της, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ: «Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες;».

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληψία, λέγοντας «αφού είστε τόσο ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν μιλάτε για την Ελλάδα που βουλιάζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο;».

Η λέξη που μεταχειρίστηκε η Σουηδή υπουργός και εξόργισε τον Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την τουρκική Haberler ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε από την λέξη που χρησιμοποίησε η Σουηδή ομόλογός του. Όπως είπε η λέξη «urge» (παροτρύνω) στη διπλωματία μεταφράζεται σαν να κοιτάζω αφ’ υψηλού. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σχολίασε πως θα μπορούσε να πει «καλώ» την Τουρκία να αποσυρθεί από την Συρία και διερωτήθηκε γιατί η Σουηδία υποστηρίζει το PKK και τους Κούρδους στη Συρία.

Σε ό, τι αφορά την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται στην τουρκική Haberler να δήλωσε πως αφού η Σουηδή υπουργός αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Κυπρίων γιατί δεν μιλά και για εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Ο Τούρκος διερωτήθηκε αν οι Τουρκοκύπριοι δεν δικαιούνται μερίδιο στον φυσικό πλούτο και διαπίστωσε πως η Σουηδία θέλει να δείξει αλληλεγγύη μόνο εντός της ΕΕ. Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου αναρωτήθηκε γιατί δεν ασκεί η Σουηδή κριτική και στην Ελλάδα που όπως ισχυρίστηκε «βυθίζει τα πλοία τόσων προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος».

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content