Φάρμακα: Τα top 20 σκευάσματα σε πωλήσεις στα ελληνικά φαρμακεία

Σε 16 κυρίως καινοτόμα σκευάσματα, 1 παυσίπονο και 3 εμβόλια κατευθύνεται το 20% των συνολικών χρημάτων που δίνονται για φάρμακα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς φαρμακείων. Μιας αγοράς η οποία όσον αφορά την ευρύτερη κατηγορία φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτιμάται στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022.

Πρόκειται για μια ομάδα φαρμάκων που απευθύνεται κυρίως σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη ενώ σημαντικό μερίδιο έχει και το πλέον διάσημο παυσίπονο σε δύο μορφές χορήγησης. Σύμφωνα με τι πρώτες εκτιμήσεις τα φάρμακα αυτά πραγματοποιούν πωλήσεις μεταξύ 860-870 εκατ. ευρώ ήτοι μερίδιο της τάξης του 20% της συνολικής αγοράς φαρμακευτικών ειδών.
Η λίστα του top 20

1. Στην πρώτη θέση βρίσκεται σκεύασμα με βάση τη δραστική ουσία αμπιξαμπάνη και αποτελεί ένα αντιθρομβωτικό πρωτότυπο σκεύασμα. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του αποτελούν περί το 60% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας που το διακινεί στο κανάλι των φαρμακείων.

2. Δεύτερο στη συνταγογράφηση και στην αγορά ευρύτερα, είναι ένα επίσης αντιπηκτικό με βάση τη δραστική ριβαροξαβάνη το οποίο εκτιμάται ότι αποτελεί επίσης το 70% των συνολικών πωλήσεων της πολυεθνικής που το διακινεί στα ελληνικά φαρμακεία.

3. Ακολουθεί ενέσιμο φάρμακο με βάση τη δραστική ντουλαγλουτίδη, που αφορά στη μείωση του σακχάρου του αίματος. Το εν λόγω σκεύασμα είναι επίσης σημαντικό μέρος των πωλήσεων της εταιρείας που το διακινεί φτάνοντας κοντά στο 40% των συνολικών πωλήσεων φαρμακείου.

4. Στη 4η θέση βρίσκεται η δενοσουμάμπη, ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα με δράση στο μεταβολισμό των οστών.

5. Ένα ακόμη ενέσιμο φάρμακο με βάση τη δραστική σεμαγλουτίδη βρίσκεται ψηλά στις πωλήσεις και αφορά επίσης στη μείωση του σακχάρου στο αίμα χωρίς να είναι ινσουλίνη. Αποτελεί δε σχεδόν το 33% των πωλήσεων.

6. Στην 6η θέση βρίσκεται μία χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, η οποία αποτελεί επίσης αντιθρομβωτικό παράγοντα.

7. O συνδυασμός μίας ινσουλίνης με τη δραστική λιραγλουτίδη βρίσκεται στην 7η θέση με σημαντικές πωλήσεις και μάλιστα αποτελεί και δεύτερη συμμετοχή της ίδια εταιρείας μεταξύ των top 10 σκευασμάτων.

8. Και στην 8η θέση ένα ακόμη αντιδιαβητικό φάρμακο (εκτός οικογένειας ινσουλινών) με βάση τη δραστική ουσία εμπαγλιφλοζίνη.

9. Στην 9η θέση βρίσκεται εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) το οποίο δείχνει να ανακάμπτει σημαντικά μέσα στο 2022 μετά από ένα σημαντικό διάστημα με εμβολιαστικό κενό λόγω covid.

10. O συνδυασμός των δραστικών σιταγλιπτίνης και μετφορμίνης κλείνει τις πρώτες 10 θέσεις. Αφορά και αυτό το φάρμακο τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Να σημειωθεί ότι 9η και 10η θέση ανήκουν στην ίδια πολυεθνική.

11. Η 11η θέση ανήκει σε φάρμακο με βάση τη δραστική δαπαγλιφλοζίνη, επίσης φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

12. Ακολουθεί ένα από τα πλέον γνωστά αντιθρομβωτικά σκευάσματα με βάση τη δραστική βαδιγρατάνη.

13. Στην 13η θέση βρίσκεται το πιο δημοφιλές αντιγρηπικό εμβόλιο

14. Ο συνδυασμός εζετιμίμπης και ατροβαστατίνης βρίσκεται στην 14η θέση, ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

15. Στην θέση αυτή βρίσκουμε ένα από τα πλέον κορυφαία σκευάσματα στην φαρμακευτική αγορά το οποίο έχει πλέον χάσει τη πατέντα του και έχει βάση την ατροβαστατίνη επίσης για μείωση της χοληστερόλης.

16. O συνδυασμός των δραστικών σακουμπιτρίλης και βαλσαρτάνη βρίσκεται στη 16η θέση και είναι το πρώτο αντιϋπερτασικό φάρμακο που βρίσκουμε στην 20άδα.

17. Στη 17η θέση βρίσκουμε το γνωστό εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο.

18. Στην θέση αυτή βρίσκεται ο συνδυασμός βεκλομεθαζόνης και φορμοτερόλη φάρμακο που αφορά το αναπνευστικό σύστημα και δη το άσθμα.

19. Λίγο πριν το τέλος βρίσκουμε έναν ακόμη συνδυασμό δραστικών (εμπαγλιφλοζίνη και μετφορμίνης) για τη μείωση του σακχάρου του αίματος.

Για τη συμπλήρωση της 20άδας στην τελευταία θέση συμπεριλαμβάνουμε το πιο γνωστό αναλγητικό, με βάση την παρακεταμόλη. Οι πωλήσεις πλησιάζουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ αλλά αφορούν τόσο στην κλασική απλή συσκευασία όσο και στην έκδοση σε αναβράζον δισκίο 1000 mg.

ygeiamou.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content