Έμφραγμα – Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος

Ο συνδυασμός υπέρτασης και υψηλών επιπέδων λιποπρωτεΐνης-α [Lp(a)] αυξάνει κατά 18-20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ισχυρίζεται έρευνα που δημοσιεύεται στο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και συμπληρώνει ότι η αυξημένη Lp(a) κατά μόνας δεν πολλαπλασιάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η λιποπρωτεΐνη-α είναι ένας τύπος «κακής» χοληστερόλης που, όπως και η LDL χοληστερόλη, σχετίζεται με αθηροσκλήρωση και φλεγμονή, με τη διαφορά ότι το υπόβαθρό της είναι συνήθως γενετικό (90%) και δεν επηρεάζεται από παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα. Η μέτρησή της συμβάλλει στην εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και συμβαμάτων όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Rishi Rikhi, M.D., M.S..

Η υπέρταση από την άλλη αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα που επιδεινώνεται όταν συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις όπως οι διαταραχές των λιπιδίων του αίματος (δυσλιπιδαιμίες), σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες μελέτες.

Για την πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ανέτρεξαν στα δεδομένα της Πολυεθνικής Μελέτης για την Αθηροσκλήρωση και συγκεκριμένα για 6.674 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-α και αρτηριακής πίεσης και με ιστορικό καρδιαγγειακών συμβαμάτων (π.χ. έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.) κατά τις περιόδους παρακολούθησης (2000, 2003, 2004, 2006, 2010, 2017), συμπεριλαμβανομένων διαγνώσεων, νοσηλειών και θανάτων. Για την εκτίμηση πιθανής σχέσης με την υπέρταση, τους διέκριναν τέσσερις ομάδες που παρακολούθησαν για 14 περίπου χρόνια:

  • Ομάδα 1 (2.837 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) κάτω από 50 mg/dL χωρίς υπέρταση
  • Ομάδα 2 (615 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) μεγαλύτερα ή ίσα με 50 mg/dL χωρίς υπέρταση
  • Ομάδα 3 (2.502 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) κάτω από 50 mg/dL και υπέρταση
  • Ομάδα 4 (720 άτομα): επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) ≥ 50 mg/dL και υπέρταση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • 809 συμμετέχοντες κατέγραψαν επεισόδιο καρδιαγγειακής νόσου
  • τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • σε σύγκριση με την Ομάδα 1, η Ομάδα 2 δεν είχε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • λιγότερο από το 10% της Ομάδας 1 (7,7%) και της Ομάδας 2 (8%) παρουσίασαν καρδιαγγειακό επεισόδιο
  • οι συμμετέχοντες στις Ομάδες 3 και 4, εμφάνισαν σημαντική στατιστικά αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με την Ομάδα 1.
  • το 16,2% περίπου των ατόμων στην Ομάδα 3 και το 18,8% από την Ομάδα 4 παρουσίασαν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι υπήρχαν κάποιες αδυναμίες στη μελέτη και επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σύνδεσης λιποπρωτεΐνης-α και υπέρτασης ως προς τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Υπενθύμισαν ωστόσο ότι καθένας μπορεί να ανατρέξει στην επικαιροποιημένη και βελτιωμένη λίστα “Life’s Essential 8” της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας με τους κανόνες για την καλύτερη δυνατή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ώστε να επιτύχει την υγιή γήρανση και βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου, άνοιας και πολλών ακόμα χρόνιων νοσημάτων.

Βρείτε τη λίστα εδώ.

 

ygeiamou.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content