Ποιο επάγγελμα προκαλεί το περισσότερο στρες

Φαίνεται πως η εικόνα που παρουσιάζουν πολλές αμερικανικές σειρές για τις γυναίκες δικηγόρους, με το άγχος και το αλκοόλ να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Δε λένε άλλωστε πως η τέχνη αντιγράφει τη ζωή;
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αμερικανικής μελέτης, οι γυναίκες δικηγόροι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE και πραγματοποιηθήκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και από την εταιρεία Krill Strategies στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, ο Justin Anker από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και ο Patrick Krill εξέτασαν περίπου 3.000 δικηγόρους, μέλη της Ένωσης Δικηγόρων της Καλιφόρνιας, για να διαπιστώσουν τους εργασιακούς παράγοντες που μπορούν να εντείνουν το στρες (λόγω και της σχέσης του με την κατάθλιψη και το άγχος τόσο ως αιτία αλλά και ως συνέπεια), την κατάχρηση του αλκοόλ και την τριβή μεταξύ των δικηγόρων.

Οι γυναίκες αποτελούσαν το 51% του τελικού δείγματος. Συγκεντρωτικά, τα δύο φύλα διέφεραν ως προς την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων αλλά και τον βαθμό στον οποίο οι παράγοντες του χώρου εργασίας συνέβαλαν στην επιδείνωση των προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 67% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι εργάστηκαν για πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα και σχεδόν το 25% ανέφερε ότι εργάστηκε πάνω από 51 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Οι νεότεροι ηλικιακά δικηγόροι είχαν 2-4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι αισθάνονται μέτριο ή υψηλό άγχος σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους. Οι υπερωρίες και η υπερπροσπάθεια στο περιβάλλον της εργασίας συσχετίστηκε με το άγχος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αλλά αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το 30% των ερωτηθέντων ήταν πιο επιρρεπείς στην αλόγιστη κατανάλωση του (αν και μόνο το 2% ανέφεραν ότι διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ), ενώ οι γυναίκες και σε αυτό το κομμάτι υπερτερούσαν, με το 56% έναντι 46% των αντρών να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Τέλος, περισσότερες γυναίκες (24% έναντι 17% των αντρών) σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν τη δικηγορία λόγω διαταραχών της ψυχικής τους υγείας, εξάντλησης ή άγχους. Μάλιστα, οι γυναίκες που προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ καριέρας και οικογένειας είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν ή να σκεφτούν να αποχωρήσουν από τη δικηγορία. Αντίθετα, οι φιλόδοξοι άνδρες που έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο για τη δουλειά τους είχαν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα παρατήσουν.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές σημιώνουν ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατα τη διάρκεια της πανδημίας, αν και προσπάθησαν να μετριάσουν τα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψιν τους και αυτό το στρεσογόνο παράγοντα. Σημείωσαν επίσης ότι η έρευνά τους δεν εξέτασε για το αν οι συμμετέχοντες αναζήτησαν βοήθεια. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η κατάχρηση αλκοόλ και οι διαφορές μεταξύ των φύλων αποτελούν σημαντικά προβλήματα του δικηγορικού επαγγέλματος.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content