Διαδικτυακή Γιορτή Θηλασμού 2020 την Κυριακή

«Υποστηρίζουμε τον θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη!»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, η εθελοντική ομάδα διαδικτυακής υποστήριξης «Ηράκλειο: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» (https://www.facebook.com/groups/Irakleio.bfm/ ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece ( www.lllgreece.org ), διοργανώνει την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 από τις 11:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. στην πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook, μια εκδήλωση-γιορτή για τον μητρικό θηλασμό και την οικογένεια! 

To 2020 είναι μια χρονιά με πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Σε συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην πατρίδα μας και έχοντας ως κύριο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δίνουμε άλλη μορφή στη γιορτή μας. Η δια ζώσης γιορτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως επί σειρά ετών γνωρίζαμε. Όμως μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να μιλήσουμε, να μοιραστούμε εικόνες και εμπειρίες κάνοντας χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και να βρεθούμε διαδικτυακά «κοντά».

Το σλόγκαν της #ΠΕΘ2020 / #WBW2020 «Υποστηρίζουμε τον θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη!» αντιπροσωπεύει τη φετινή στόχευση για την υποστήριξη του θηλασμού για έναν πιο υγιή πλανήτη. Η τριάδα του λογότυπου Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) υποστηρίζεται από απλωμένα χέρια, υποδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας για την υποστήριξη του θηλασμού. Η καμπύλη γραμμή που πλαισιώνει την τριάδα του λογότυπου Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) αντιπροσωπεύει τον πλανήτη μας και την επίδραση της βρεφικής διατροφής στην περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή. Το πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη θεματική ενότητα 3 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ), η οποία τονίζει τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλασμό και το περιβάλλον.

Η #ΠΕΘ2020 / #WBW2020 επικεντρώνεται στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε, προωθήσουμε και υποστηρίξουμε τον θηλασμό για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. Το θέμα συνάδει με τη Θεματική Ενότητα 3 της Καμπάνιας της WBW/ΠΕΘ 2030 για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) η οποία τονίζει τη σχέση ανάμεσα στον θηλασμό και την περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή: 

Περιβάλλον: Το μητρικό γάλα είναι μία φυσική, ανανεώσιμη τροφή η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα.

Κλιματική αλλαγή: Η παραγωγή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και η κατανάλωσή  τους προκαλούν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου (GHG) τα οποία επιταχύνουν το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) εφαρμόζει την προσέγγιση της θερμής αλυσίδας για συνεργασία μεταξύ τομέων και βαθμίδων για να δημιουργήσει ένα κοινό σκοπό με ομάδες που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Μαζί, χρειάζεται να τονίσουμε τη σχέση μεταξύ του θηλασμού και του περιβάλλοντος. Μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, καθώς ο θηλασμός αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Για να διευκολύνουμε τον θηλασμό, χρειάζεται όλοι να τον προστατεύσουμε, να τον προωθήσουμε και να τον υποστηρίξουμε.

Στη φετινή μας γιορτή, μας δίνεται η ευκαιρία μητέρες της πόλης μας ή και από άλλα μέρη της χώρας, να ενθαρρύνουν, να μοιραστούν εμπειρίες και να υποστηρίξουν άλλες οικογένειες που προσφέρουν μητρικό γάλα στα παιδιά τους, είτε θηλάζοντας είτε αντλώντας. Στόχος μας είναι να ενδυναμωθούν και να αγκαλιαστούν όλες οι οικογένειες ώστε να κατακτήσουν τους στόχους τους. Και όταν οι εμπειρίες μοιράζονται, οι γονείς ενδυναμώνονται, ο θηλασμός βελτιώνεται και το περιβάλλον ωφελείται! 

Σας περιμένουμε λοιπόν, φέτος διαδικτυακά, θηλάζουσες ή μη, μέλλοντες ή υπό σκέψη γονείς, πρώην θηλάζουσες, φίλοι και λοιποί συγγενείς, ΟΛΟΥΣ εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό ή θέλετε να ενημερωθείτε. Συνδεθείτε στη σελίδα εκδήλωσης μας, να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2020  ακόμη και υπό συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης! 

Οι συντονίστριες διοργάνωσης της Εκδήλωσης: 

Οι Διαχειρίστριες της Ομάδας «Ηράκλειο: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» 

Οι Σύμβουλοι Θηλασμού της La Leche League International, Ομάδα Ηρακλείου Κρήτης

* Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού-World Breastfeeding Week (WBW) της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) γιορτάζεται κάθε 1-7 Αυγούστου, από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου, από το 1996) από υποστηρικτές του θηλασμού σε πάνω από 170 χώρες. Εγκρίνεται και υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τη  Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ