Τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι Ευρωεκλογές

Του Κώστα Τριγώνη

Οι Ευρωεκλογές του 2024 ανήκουν πλέον στην Ιστορία. Πέρασαν σαν σίφουνας κι από την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πολλά συντρίμμια, αλλά υπάρχουν και χειρότερα από το ελληνικό αποτύπωμά τους. Δείτε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου σάρωσε η Ακροδεξιά, δείχνοντας φανερά τα δόντια της, κι όχι μεταμφιεσμένη, όπως συνηθίζει να εμφανίζεται στα και ημάς… Καλά θα κάνουν πάντως να μην εφησυχάζουν κάποιοι, γιατί όσα συμβαίνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έρχονται και προς τα εδώ. Πάντα με κάποια καθυστέρηση, αλλά έρχονται.

Αυτή τη φορά, το 60% των Ελλήνων ψηφοφόρων δεν εδέησε να προσέλθει στις κάλπες. Μόνο το 40% καταδέχτηκε να ψηφίσει, αλλά αυτό αποδείχτηκε αρκετό για να βάλει πολλές φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Τελικά, η μόνη που το φχαριστήθηκε, ήταν η τσαχπίνα η Αφροδίτη (Λατινοπούλου), που αναδύθηκε από τις κάλπες για να μας πει πως εκπροσωπεί το μέλλον της πολιτικής και να χαρακτηρίσει παλιό και αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα… Κι εδώ που τα λέμε, η κοπέλα το πάλαιψε δυνατά και πέτυχε το στόχο της, όταν άλλοι “έμπειροι” και “αναγνωρισμένοι”, κοιτάζουν πλέον την Ευρωβουλή μόνο με τα κυάλια.

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής, στραπάτσαραν πάρα πολύ τα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Όχι πως δεν το περίμεναν οι “ειδήμονες”, αλλά ήλπιζαν σε κάποια καλύτερα ποσοστά. Δεν μπορούσαν να προβλέψουν πως όσοι ψήφισαν την Κυριακή, θα αποδεικνύονταν τόσο ανελέητοι. Και πως δεν θα συγχωρούσαν τα όσα απαράδεκτα καταγράφηκαν στα πεπραγμένα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά τους τελευταίους μήνες.

Από το 41% η Νέα Δημοκρατία κατρακύλησε στο 28%. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, της γύρισε την πλάτη το 13% της εκλογικής της πελατείας. Σίγουρα, δεν τρελάθηκαν όσοι την απαρνήθηκαν, ούτε ψήφισε κανείς τους υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών…

Οι Συριζαίοι, όσοι απέμειναν τέλος πάντων, είδαν τα φτερά τους να ψαλιδίζονται ακόμα πιο βαθιά, τον ζωόφιλο αρχηγό τους να συνεχίζει τα παλαβά του και τα ποσοστά του κόμματος τους να εξακολουθούν την πτώση τους χωρίς αλεξίπτωτο.

Μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, που όσο απίστευτο κι αν είναι, δεν μπόρεσε να εισπράξει ούτε τον σπόρο από την πτώση της κυβερνητικής παράταξης κι από τον ζαλισμένο και μισοδιαλυμένο Σύριζα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακούει την καρέκλα του να τρίζει, κι ας μην το παραδέχονται οι δικοί του…

Και μια κουβέντα για την λεγόμενη “Νέα Αριστερά”, που είχε τα χάλια της, τώρα έφαγε και την πιο δυνατή σφαλιάρα. Ήδη τα στελέχη της, άλλοτε αγέρωχοι πρωτοκλασάτοι του Σύριζα, ψάχνουν για μόνιμα καταφύγια όπου θα κρυφτούν για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι.

Αυτά κι άλλα πολλά συντρίμμια άφησαν πίσω τους οι ευρωεκλογές της Κυριακής. Που ανοίγουν το δρόμο για απρόβλεπτες και καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content