Και στην Ευρωβουλή το πρόβλημα με τον ΑΗΣ

Ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει το θέμα της εκπρόθεσμης τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων αδιευκρίνιστος αριθμός νέων ρυπογόνων αεριοστροβίλων που θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής. Μία απόφαση που έρχεται αφενός σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη αντίθεση των κατοίκων και αφετέρου με την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕΔ Κρήτης για την μετεγκατάσταση των βιομηχανικών μονάδων της Κρήτης στην Κορακιά.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Επιβεβαιώνονται και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο οι φόβοι των κατοίκων του Δήμου Μαλεβιζίου που βρίσκεται στην Κρήτη οι προθέσεις της κυβέρνησης να εγκαταστήσουν αδιευκρίνιστο προς το παρόν αριθμό νέων ρυπογόνων αεριοστροβίλων στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ΔΕΗ δύναται να μεταφέρει, να εγκαθιστά και να λειτουργεί μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής της, εγκατεστημένους στη νήσο Κρήτη, προκειμένου να διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια του νησιού και να καλύπτονται έκτακτες ανάγκες. Κατά παρέκκλιση μάλιστα των υφιστάμενων διατάξεων, για εργασίες αποξήλωσης και εγκατάστασης των μεταφερόμενων μονάδων και του βοηθητικού εξοπλισμού αυτών, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια και οι μονάδες θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες με την έναρξη εγκατάστασης τους. Επιπλέον ορίζεται ότι με παρούσα ρύθμιση τη κυβέρνησης χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας διάρκειας έως δύο χρόνια στους σταθμούς στους οποίους θα εγκατασταθούν οι μονάδες.

Οι κάτοικοι και ο Δήμος έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την πλήρη αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα καθώς η περιοχή, που αποτελεί και πόλο έλξης τουριστών καθώς είναι η δεύτερη περιοχή σε αριθμό κλινών στην περιοχή του Ηρακλείου, έχει επιβαρυνθεί δυσβάστακτα τόσο από τη λειτουργία του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων όσο και από τις εγκαταστάσεις  πετρελαϊκών εταιρειών.

Μάλιστα ο σχεδιασμός με τον οποίο είναι σύμφωνοι όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης είναι η πλήρης μετεγκατάσταση από τη συγκεκριμένη περιοχή όλων  των ρυπογόνων εγκαταστάσεων σε άλλη περιοχή της Νήσου που έχει ήδη χωροθετηθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;

–          Ποια θέση λαμβάνει στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για πλήρη μετεγκατάσταση των ρυπογόνων εταιρειών με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και αποτρέπουν τη μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση μίας δυναμικής περιοχής;»​

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content