Διαδοχή Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου: Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Φανάρι – Οι νεότερες πληροφορίες

“Παγωμένο” είναι το κλίμα, μέσα και έξω από την Αρχιεπισκοπή, μετά την χθεσινή, αρκετά εσπευσμένη απόφαση της Ι. Συνόδου, για την απαλλαγή του κ. Ειρηναίου από τα αρχιεπισκοπικά καθήκοντα.

Η προσοχή όλων πλέον, στρέφεται προς το Φανάρι, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν κάνει ή όχι αποδεκτή την χθεσινή απόφαση.

Οι σχετικές απόψεις συγκλίνουν σε μια θετική αντιμετώπιση του όλου θέματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άμεσους συνεργάτες του. Σε αυτό βοηθά και το ομόφωνο της απόφασης, που ενισχύει την ελπίδα ότι το Φανάρι θα αποδεχθεί τα νέα δεδομένα και δεν θα θελήσει να έλθει σε αντιπαράθεση και προστριβές με τους Αρχιερείς της Κρήτης.

Η αναμονή πάντως θα είναι αρκετά βασανιστική, ειδικά για τους φιλοδοξούντες να συμπεριληφθούν στο “τριπρόσωπο” Μητροπολίτες.

Όλοι θεωρούν ως πιθανότερη εξέλιξη, σε αυτό να συμπεριληφθούν οι κ. Αμφιλόχιος, Ανδρέας και Ευγένιος. Όμως, υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να μην ακούγονται τα ονόματα τους, διαθέτουν όμως κι αυτοί ισχυρά ερείσματα.

Αυτό που πιστεύουν πολλοί, είναι πως αφού ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι Κρητικός, σίγουρα θα ερωτηθεί η άποψη του από το Φανάρι…

Έτσι, έχει ήδη αρχίσει η παρασκηνιακή προσπάθεια του κάθε ενδιαφερόμενου, με την κινητοποίηση των υποστηρικτών της κάθε υποψηφιότητας.

Τι θα γίνει με τον κ. Ειρηναίο

Στο μεταξύ, λίγους απασχολεί το μέλλον του αποχωρούντος Αρχιεπισκόπου, ο οποίος παρακολουθεί και είναι απόλυτος γνώστης των εξελίξεων. Μπορεί σωματικά να είναι αδύναμος, πνευματικά όμως είναι σε θέση να αντιληφθεί το βάρος των εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι τον αφορούν.

Προς το παρόν, ο κ. Ειρηναίος εξακολουθεί να διαμένει στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, όμως σύντομα θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αποχωρήσει.

Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο, η επόμενη κατοικία του να είναι ένα κελί της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Γοργολαϊνη. Πιθανότερο όμως θεωρείται ο κ. Ειρηναίος να επιλέξει να μετακομίσει στην Ι.Μονή Χρυσοπηγής, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από τα Χανιά, στη διαδρομή προς το λιμάνι της Σούδας.

Η Ι. Μονή Χρυσοπηγής

 

Επίσης πιθανή θεωρείται η μετακόμιση του κ. Ειρηναίου στην Ι. Μονή Αγίας Κυριακής, στο Βαρύπετρο Χανίων.

Ι. Μονή Αγίας Κυριακής

 

Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι το Φανάρι θα δεχθεί την χθεσινή απόφαση της Ι. Συνόδου. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πάντως, καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι το Πατριαρχείο, όχι μόνο δεν θα επισπεύσει, αλλά θα καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις, μέχρι να καταλαγιάσουν τα πνεύματα και η ένταση μεταξύ των μελών της Ι. Συνόδου.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ

 

 

 

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content