Ανάλυση των αποτελεσμάτων και των εκπλήξεων στην Κρήτη

Παρά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, η Κρήτη παρέμεινε το μοναδικό προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ελάχιστοι άλλοι εκτός της Κρήτης νομοί “ντύθηκαν” στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα οι νομοί Ξάνθης, Άρτας, Αχαϊας και Β΄Δυτικής Αττικής.

Εκπλήξεις και ανατροπές στη ΝΔ Ηρακλείου

Στο νομό Ηρακλείου είχαμε σημαντικές εκπλήξεις και ανατροπές σε πρόσωπα.

Στη ΝΔ, όπου μιλούσαν ακόμα και για 4 έδρες, τελικά εκλέγονται μόνο οι κ. Αυγενάκης και Σενετάκης. Ο δεύτερος μάλιστα έκανε μια πολύ δυναμική επιστροφή. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, όπως αναμενόταν, είναι ο πρώτος των πρώτων σε σταυρούς προτίμησης.

Απρόσμενη ήταν η εξέλιξη για τον Γρηγόρη Πασπάτη, ο οποίος για δεύτερη φορά έφθασε στην “πηγή” της  Βουλής, χωρίς τελικά να πιεί νερό, αφού για τη ΝΔ χάθηκε και η 3η έδρα…

Σημαντική ήταν η παρουσία του Γιώργου Ματαλλιωτάκη, που αύξησε πολύ τη δύναμή του, αλλά δεν μπόρεσε να την αξιοποιήσει και να εκλεγεί.

Η Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη πήγε πολύ καλά, αλλά οι σταυροί της δεν έφθασαν, αφού δεν μπόρεσε να πείσει περισσότερους από το χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ να την ψηφίσουν.

Για το Γρηγόρη Ροκαδάκη το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου καλό, αφού περίμενε σαφώς περισσότερους σταυρούς και η 6η θέση τον αδικεί.

Εντυπωσιακή, θα λέγαμε, ήταν η πρώτη παρουσία της Νικολέτας Σφακιανάκη, που εξασφάλισε ένα πολύ τιμητικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Τζώρτζογλου, που έκανε μια πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία, σίγουρα θα περίμενε κάτι καλύτερο. Ομως λειτούργησε κι εδώ ο περιορισμένος χρόνος της προεκλογικής περιόδου.

Όσο για τον Ανδρέα Στρατάκη, επιβεβαιώθηκε η αδυναμία εκλογής από τον αγροτοσυνεταιριστικό και σγροτοσυνδικαλιστικό χώρο, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τους αειμνήστους Παναγιώτη Τσακίρη και Μανώλη Γαβαλά.

Οι άλλες δυο κυρίες του ψηφοδελτίου της ΝΔ, η Εύα Σημαιάκη και η Ελένη Τσαντηράκη – Αναστασάκη, έκαναν απλώς μια τιμητική παρουσία.

Μεγάλες ανατροπές στο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Οι “σεισμικές” ανατροπές στα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται, θύμισαν το παλιό ΠΑΣΟΚ, όπου τη μια εκλογή κάποιοι ήταν πρώτοι και στην επόμενη καταποντίζονταν.

Η μεγάλη (για πολλούς) έκπληξη ήταν η πρωτιά του Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος, ας υπενθυμίσουμε, παραλίγο να… μην μπεί στο ψηφοδέλτιο. Απέδειξε όμως πως η δυναμική του δεν ήταν μόνο στα λόγια…

Ο Σπύρος Δανέλλης, που ήταν στα κάτω του τους τελευταίους μήνες, απέδειξε πως έχει μεγάλες αντοχές, αφού χάνει την έδρα για λίγες εκατοντάδες ψήφους.

Η μεγαλύτερη ανατροπή έχει το όνομα Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Παρά τη δημοφιλία του, ο γιατρός δεν επανεκλέγεται. Ίσως παραείχε “χαθεί” τον τελευταίο χρόνο και αυτή η “σιγή ασυρμάτου” του κόστισε ακριβά.

Όσο για το Μανώλη Αλιφιεράκη, έκανε απλώς μια “αξιοπρεπή παρουσία”, χωρίς να πετύχει κάποια ξεχωριστή διάκριση.

Στα Χανιά την παράσταση έκλεψε ο Πολάκης

Με εξαίρεση το νομό Ηρακλείου, όπου η μια ανατροπή διαδεχόταν την άλλη, στην υπόλοιπη Κρήτη όλα εξελίχθηκαν ομαλή και χωρίς εκπλήξεις. Εξελέγησαν οι αναμενόμενοι…

Το πιο σημαδιακό γεγονός της εκλογικής διαδικασίας στο νομό Χανίων, είναι η επικράτηση του Παύλου Πολάκη έναντι του Γιώργου Σταθάκη.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επικράτησε στη μάχη του σταυρού και της έδρας στα Χανιά έναντι του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Με την ενσωμάτωση στο 100% ο Παύλος Πολάκης έλαβε 12.570 ψήφους και ο Γιώργος Σταθάκης 9.754.

Όλα τα άλλα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται και είναι απλώς “αναμενόμενα”.

Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι επίσης δεν ανέκυψε καμία, μα καμία έκπληξη. Όλα εξελίχθηκαν φυσιολογικά και επανεξελέγησαν οι ίδιοι. Σα να μην έγιναν χθες εκλογές εκεί…

Κ.Τ.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content