Αήθης επίθεση στον Κρουσώνα και την Ιστορία

Προσβλητική, ανιστόρητη, παραποιητική και προκλητική είναι μια παρέμβαση ενός “δασκάλου – ιστορικού ερευνητή” όπως αυτοπροσδιορίζεται, που είδε το φως σε εφημερίδα των Χανίων και στη σελίδα που διατηρεί στο fb η παράταξη “Ξαστεριά ανατροπή στην Κρήτη”.

Με την παρέμβασή του αυτή ο “ιστορικός ερευνητής” επιτίθεται λάβρος εναντίον του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, του καθηγητή και ιστορικού Αντώνη Σανουδάκη, αλλά και εναντίον του… Κρουσώνα!

 

Αφορμή της επίθεσης, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, για την καθιέρωση της 10ης Μαΐου ως «Ημέρας Ευρωπαϊκής Ειρήνης» και Εορτής για την Κρήτη. Την ημέρα αυτή, το 1945, στη Βίλλα Αριάδνη της Κνωσού, υπογράφτηκε μεταξύ Βρετανίας, Γερμανίας και Ελλάδας, η Συνθήκη παράδοσης των Γερμανικών δυνάμεων, που διατηρούνταν έως τότε στα Χανιά, κάτι που αποτέλεσε την τελευταία πράξη του Πολέμου για τη Δυτική Ευρώπη.

Γράφει λοιπόν αυτός ο κύριος, μεταξύ άλλων:

Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτός που “υπαγόρευσε” την ανιστόρητη αυτή απόφαση, ήταν ο φιλόλογος-ιστορικός Αντ. Σανουδάκης, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει άχνα και σαν πολυγραφότατος, δεν βρήκε μιαν αράδα να γράψει ως απάντηση στους επικριτές της συμφωνίας αφήνοντας έκθετη ολόκληρη την πλειοψηφία του Περιφ. Συμβουλίου και τον αντιπεριπερειάρχη που τον εμπιστεύτηκε. Κρύφτηκε σαν άρκαλος ή σαν τυφλοπόντικας στο λαγούμι του.Κι ακόμη μια ρητορική ερώτηση στον αντιπεριπερειάρχη πολιτισμού: Μήπως θυμήθηκε τους πρόσφατους προγόνους του Κρουσανιώτες που μερικοί επάνδρωσαν το γερμανοντυμένο και γερμανοπλισμένο δολοφονικό τάγμα του Γερμανού επιλοχία Φριτς Σούμπερτ (1897-1947), τους περίφημους «σουμπερίτες» όπως τους έλεγε ο λαός; Η “Καταδιωκτική Ομάδα Σούμπερτ (Jagdkommando Schubert)”, και οι “σουμπερίτες” έδρασαν αρχικά στην Κρήτη, με πυρήνα την οικογένεια των Τζουλιάδων από το χωριό Κρουσώνας Ηρακλείου και πήραν ενεργό μέρος μαζί με τους Γερμανούς στη μεγάλη σφαγή της Βιάνου. Επίσης έκαψαν, λεηλάτησαν και σκότωσαν στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου, στον Καλλικράτη Σφακίων και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού. Βρήκαν όμως το μάστορά τους στη ρίζα της Μαδάρας, στα Μεσκλά από ομάδα αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που με επικεφαλής τον καπετάν Νίκο Τσαμαντή αφού σκότωσε μερικούς απ’ αυτούς και συνέλαβε οκτώ και μεταξύ αυτών και τον Σούμπερτ δίνοντας οριστικό τέλος στη δράση του(…).

Λυπούμαστε πάρα πολύ για την αισχρή αυτή επίθεση. Δεν μας προκαλεί πάντως ιδιαίτερη εντύπωση. Κι άλλοι, πολύ πιο γνωστοί “ιστορικοί” της Αριστεράς, επιχείρησαν παρόμοιες, και κατά πολύ χειρότερες επιθέσεις, οι οποίες έπεσαν όλες στο κενό. Σίγουρα, στο ίδιο κενό θα βρεθούν και τα άρθρα του όψιμου αναθεωρητή της Ιστορίας, σαν ανούσιο, ξαναζεσταμένο φαγητό. Στον αέρα θα πάνε και τα άσφαιρα πυρά του.

Ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε με το θέμα, είναι η επίμονη προσπάθεια κάποιων να ξαναγράψουν την Ιστορία σύμφωνα με τα νοσηρά γούστα τους. Αυτός είναι ο κύριος στόχος τους. Και για να τον επιτύχουν, δεν διστάζουν να επιτίθενται εναντίον ενός ολόκληρου, ιστορικού χωριού και εναντίον σοβαρών ανθρώπων που δεν συμμερίζονται τις όποιες “ανατρεπτικές” απόψεις τους.

Ούτε ο Κρουσώνας, ούτε ο Κώστας Φασουλάκης, ούτε ο Αντώνης Σανουδάκης, έχουν ανάγκη καμιάς υπεράσπισης. Όμως, αν χρειαστεί, θα δοθούν στους παραχαράκτες της Ιστορίας οι δέουσες απαντήσεις.

Είναι όμως λυπηρό, να διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ποντάρουν στη σύγκρουση, την πόλωση, τη διχόνοια και το μίσος, νομίζοντας πως έτσι θα επιβιώσουν πολιτικά. Άραγε, δεν βλέπουν πού τους έχει κατατάξει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του;

“ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ”

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ