Κρεμμυδόπιτα με απάκι και γραβιέρα

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα για πίτα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 120 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 140 γρ. γραβιέρα
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. απάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση

1) Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε τις φέτες απάκι για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και τις αφήνουμε στο πλάι.

2) Ζεσταίνουμε 100 ml ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν.

3) Ετοιμάζουμε τη γέμιση: στα κρεμμύδια προσθέτουμε το απάκι, την γραβιέρα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

4) Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε για το λάδωμα της πίτας. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί για πίτες και στρώνουμε τα πρώτα τρία φύλλα, λαδώνοντας το καθένα. Απο πάνω στρώνουμε τη γέμιση και πιέζουμε με τα χέρια μας για να είναι ομοιόμορφη. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, λαδώνοντας καλά το καθένα. Διπλώνουμε τα φύλλα στις άκρες ώστε να “κλείσει” η πίτα και τη χαράζουμε σε κομμάτια.

5) Ψήνουμε την κρεμμυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν  την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

 

 

Πηγή: madameginger.com

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content