Διαδικτυακή προβολή ομιλιών από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Στα πλαίσια των διαδικτυακών προβολών που άρχισε η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, αυτές τις μέρες που είμαστε όλοι αναγκασμένοι να μένουμε στα σπίτια μας, παρουσιάζουμε σήμερα και για τις επόμενες μέρες δύο νέες ομιλίες που είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη τριετία, στη δημοτική αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” της οδού Ανδρόγεω. 

Η πρώτη σημερινή ομιλία είναι από τον κύκλο: «Ο μίτος της Αριάδνης – Ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου  – είκοσι χρόνια μετά» και έγινε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 από την κ. Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγο-Συγγραφέα, με θέμα: «Ο βυζαντινός Χάνδακας. Ενδείξεις και τεκμήρια». Την κ. Σταρίδα προλόγισε ο κ. Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πόλη του Ηρακλείου κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο, την Αραβοκρατία, τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο και την πρώιμη Ενετοκρατία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η κ. Σταρίδα αναφέρθηκε στις καταστροφές των μνημείων, που έγιναν κυρίως στον 20ό αιώνα, με αναφορά στους τέσσερις ναούς, που έχουν πουληθεί ως ανταλλάξιμη περιουσία σε ιδιώτες: του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην οδό 1821, του Αγίου Ονούφριου στην οδό 1866, της Αγίας Αναστασίας στην οδό Δελημάρκου και του Αγίου Γεωργίου Βενέτικου στην οδό Μαρινέλη. Τόνισε επίσης την ανάγκη να σωθεί το Ηρώον στην πλατεία Ελευθερίας, με πρώτο βήμα την κήρυξή του ως διατηρητέου.  Ολόκληρη η ομιλία και η συζήτηση με το κοινό, είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Ec1MDf1zurA , απ’ όπου μπορεί ο καθένας να την παρακολουθήσει.

Η δεύτερη ομιλία είναι από τον κύκλο «η κρίση εντός μας» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, με ομιλήτρια την Ψυχιάτρο κ. Εύα-Μαρία Τσαπάκη, με θέμα: «Εθισμός στο Διαδίκτυο: αναγνώριση-υποστήριξη-αντιμετώπιση».  Η κ. Τσαπάκη παρουσίασε αρχικά στοιχεία για τη χρήση του διαδικτύου στον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα και έδωσε τον ορισμό της διαταραχής του εθισμού στο διαδίκτυο, που διευκολύνεται από την εύκολη και οικονομική πρόσβαση σ’ αυτό.   Μίλησε ακόμα για τις μεθόδους αντιμετώπισης με ψυχοθεραπεία και αναφέρθηκε στο ΚΕΘΕΑ, που έχει δημιουργήσει ομάδες απεξάρτησης στην πόλη μας.  Ολόκληρη η διάλεξη είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: https://youtu.be/bmJuCDRfkQg  .

Όλες οι ομιλίες βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, ενώ έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, στο facebook.

                                                                                                       Η Πρόεδρος

Άννα Παπαχρονάκη

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ