Συνταγή: Λαγωτό Αρκαδίας

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε κομμάτια

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

2 ώριμες μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες

100 ml ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

 

Για τη σκορδαλιά:

250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο

100 γρ. καρύδια

7 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί

130 ml νερό

Αλάτι

Πιπέρι

 

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρέας και το σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.

Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει το κρέας και να εξατμιστεί η υγρασία, για περίπου 35-40 λεπτά.

 

Παράλληλα, αδειάζουμε στο πολυκοπτικό το ψωμί, αφού πρώτα το έχουμε στραγγίξει, το νερό, το ξύδι, το σκόρδο, τα καρύδια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός.

 

Έπειτα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα ρίχνουμε σε δόσεις το λάδι και το αφήνουμε στην άκρη.

 

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, το μεταφέρουμε σε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30Χ20εκ. και αδειάζουμε από πάνω τη σκορδαλιά ομοιόμορφα, έτσι ώστε να καλύψει το κρέας.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα πάνω-κάτω για 30-35 λεπτά.

 

Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

 

 

Πηγή: giorgostsoulis.com

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content