grylos-aggouridakis

6152 κτίρια μη κατοικήσιμα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι – Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις

Για μια δυναμική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη, για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό, έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των Χάρη Μαμουλάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και Εμ. Συντυχάκη (ΚΚΕ), στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, αναγνωρίζεται από όλους η συστηματική και μεθοδική δουλειά που γίνεται από την πλευρά της κυβερνήσεως για την αποκατάσταση των πληγέντων και επισήμανε ότι – εκτός ελαχίστων περιπτώσεων – οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε μεγάλο έχουν ολοκληρωθεί, καταθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία.

«Δεν έχουμε φύγει ούτε μέρα από την περιοχή», είπε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι «από τις 8 Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, χαρακτηρίστηκαν “μη κατοικήσιμα”».

Έως χθες είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 11.505 κτήρια, εκ των οποίων 5.353 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα και 6.152 μη κατοικήσιμα.

Ειδικά για τον δήμο Μινώα-Πεδιάδος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τα πρώτα αποτελέσματα, σε 420 κτίρια που επανελέγχθηκαν προκύπτει ότι τα 189 είναι “κατοικήσιμα” – χρήζουν επισκευών». Επίσης, έχουν συνταχθεί και 51 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτηρίων (ΠΑΕΕΚ) ώστε να επιταχυνθούν  οι διαδικασίες κατεδάφισής τους από τους Δήμους.

«Και συμπληρωματικές ΚΥΑ για περιοχές του Ηρακλείου και Λασιθίου»

Επίσης, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πληγείσες περιοχές και εντός των ημερών θα υπάρξει συμπληρωματική ΚΥΑ για δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (Δήμος Βιάννου, Γόρτυνας, Φαιστού και Χερσονήσου), καθώς και περιοχές του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του φαινομένου και έτρεξαν όλες οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των κτιρίων, την ανακούφιση των πληγέντων, τη στεγαστική συνδρομή, τις αποζημιώσεις και τις ελαφρύνσεις στις πάγιες υποχρεώσεις των πολιτών.

«Οπότε, μην κάνετε συστάσεις στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Καραγιάννης απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «αφού επί ημερών σας 2015- 2019 έγιναν 8 σεισμοί και οι πολίτες πήραν χρήματα μετά από 18 μήνες, ενώ με εμάς, στο Αρκαλοχώρι, έχουν ήδη πάρει χρήματα!»

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, έχουν εκδοθεί τέσσερις (4) ΚΥΑ που αφορούν τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά πρόσωπα ως αποζημίωση οικοσκευής, σε επιχειρήσεις και φορείς και άλλη μία που αφορά στην οριοθέτηση περιοχών για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και αφορά και στο σεισμό Ιουλίου και σ’ αυτόν του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στη στέγαση των σεισμόπληκτων, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι είναι μείζονος σημασίας και επανειλημμένως το υπουργείο έχει ζητήσει από τους δήμους να ενημερώσουν για τους χώρους υποδοχής των οικίσκων.

Ήδη από τις 6-10-2021 έχουν φθάσει οι πρώτοι 34 οικίσκοι στο Δήμο Μινώα-Πεδιάδας και μόλις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εγκαταστάθηκαναφού αυτό δεν ήταν δυνατό χωρίς τις απαραίτητες εργασίες σε δίκτυα αποχέτευσης και ΟΚΩ.

«Πρέπει να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα υγιεινής και ασφάλειας για την εγκατάσταση των οικίσκων»

«Δεν είμαστε εδώ για να μετακυλύουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, αλλά να βρίσκουμε λύσεις» είπε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Υποδομών και τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα για την εγκατάσταση των οικίσκων. Δηλαδή, ο χώρος υποδοχής τους να είναι ασφαλής, λειτουργικός και εντός του απαραίτητου πλαισίου της προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να μετεγκατασταθούν, έστω και προσωρινά, σε χώρους που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση;», αναρωτήθηκε ο υφυπουργός απευθυνόμενος στον επερωτώντα βουλευτή.

Εκτός από τους 34 οικίσκους, είπε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για άλλους 90 και σημείωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν με γοργό ρυθμό, και θα αποσταλούν σύντομα στους Δήμους Μινώα-Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων οι επιπλέον οικίσκοι που απαιτούνται.

«Είναι σαφές, πως εφόσον απαιτηθούν επιπλέον οικίσκοι, θα προχωρήσουμε και σε νέα προμήθεια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε στέγαση», είπε και διευκρίνισε ότι έχει ζητηθεί από τους Δήμους, τέσσερεις  φορές στοιχεία για τον αριθμό των κατοίκων των οποίων η κύρια κατοικία τους είναι χαρακτηρισμένη ως μη κατοικήσιμη.

«Για πρώτη φορά στεγαστική συνδρομή έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη»

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης επισήμανε τη σπουδαιότητα της στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην περίπτωση σεισμού.

«Επειδή πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, σας επισημαίνω ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην περίπτωση          αποκατάστασης πληγέντων από σεισμό η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής έως και 150 τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη» ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομώνδιευκρινίζοντας ότι το Υπουργείο Υποδομών επεξεργάζεται και το σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να καθοριστούν οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της Στεγαστικής Συνδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τη χορηγούμενη πρώτη αρωγή.

 

«Επισκευάζονται ήδη σχολεία»

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι  τη Δευτέρα 11.10.2021 παραδόθηκαν σε λειτουργία, στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, 7 αίθουσες διδασκαλίας και 1 WC.

Την Τετάρτη 13.10.2021 παραδόθηκαν, στο χώρο του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στο Αρκαλοχώρι για χρήση από τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, 15 αίθουσες διδασκαλίας και 2 WC και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και τα δύο αυτά σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ακόμα, με επείγουσες διαδικασίες από την ΚΤΥΠ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκευές στα σχολεία:

– 2Ο Δημοτικό Σχολείο ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

– ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

– 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

– ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

«Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι παρέχουμε όλη την απαραίτητη πληροφορία σε εσάς αλλά και σε όλους τους Κρητικούς που μας ακούνε και αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η αποκατάσταση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content