Πού έπεσαν βροχές και πόσα χιλιοστά

Ο Ιούλιος στην Κρήτη «δεν είναι ένας μήνας παντελώς άνομβρος αλλά κατά περιόδους εμφανίζονται κάποιες βροχές, οι οποίες όμως δεν εμφανίζονταν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό φυσικά οφείλονταν στις περιορισμένες καταγραφές λόγω ελάχιστου αριθμού εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών», επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ο οποίος παρουσιάζει στοιχεία αναφορικά με τις χθεσινές βροχοπτώσεις στην Κρήτη και κάνει ειδικά αναφορά στις… εκπλήξεις που καταγράφησαν.

Αναλυτικά, ο κ. Λέκκας σημειώνει:

Μαν. Λέκκας

«Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σύνηθες στο νησί μας να εμφανίζονται βροχές στον μήνα Ιούλιο, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, κατά τόπους τα φαινόμενα βροχής ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και η καταγραφή τους οφείλεται στο δίκτυο εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών απο Δήμους, ερασιτέχνες και ιδιώτες προσφέροντας σημαντική γνώση στην κατανομή του καιρού στο νησί μας.

Από το ιστορικό στατιστικό αρχείο της ΕΜΥ τα μέσα ύψη βροχής για τον μήνα Ιούλιο στο νησί μας είναι: Χανιά (Αεροδρόμιο): 0,5 χιλιοστά, Ρέθυμνο (πόλη): 0,5 χιλιοστά, Ηράκλειο (Αεροδρόμιο): 1,0 χιλιοστό, Σητεία (Αεροδρόμιο): 0,3 χιλιοστά, Τυμπάκι (Αεροδρόμιο): 0,1 χιλιοστά και Ιεράπετρα (πόλη): 0,2 χιλιοστά. Τα ύψη βροχής αυτά, αν και πολύ χαμηλά, υποδηλώνουν ότι ο Ιούλιος δεν είναι ένας μήνας παντελώς άνομβρος αλλά κατά περιόδους εμφανίζονται κάποιες βροχές, οι οποίες όμως δεν εμφανίζονταν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό φυσικά οφείλονταν στις περιορισμένες καταγραφές λόγω ελάχιστου αριθμού εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών.

Η χθεσινή λοιπόν καταγραφή από το υπάρχον πλέον δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών ανέδειξε αρκετές εκπλήξεις αλλά και σημαντική γνώση στην κατανόηση των συνθηκών ατμοσφαιρικής αστάθειας καθώς και των παραγόντων της γεωμορφολογίας των διαφόρων περιοχών του νησιού που επηρέασαν με τη δική τους δυναμική στην εκδήλωση των φαινομένων.

Μεγάλη έκπληξη ήταν το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου με 42 χιλιοστά (42 τόνοι νερού ανά στρέμμα επιφάνειας) τα οποία μάλιστα έπεσαν περίπου σε 40 λεπτά. Προφανώς σε ένα αστικό περιβάλλον ή και σε μία περιοχή με προβλήματα εγκλωβισμού της φυσικής απορροής θα είχαν προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Το νούμερο δε αυτό (του ύψους βροχής) ήταν ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο και με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που είθισται την περίοδο αυτή να εμφανίζουν καταιγίδες με ισχυρές βροχοπτώσεις, συνοδεία και χαλαζιού πολλές φορές, αλλά με ύψη βροχής αρκετά χαμηλότερα.

Έκπληξη επίσης ήταν το γεγονός ότι η αστάθεια, η οποία κύρια προκαλεί φαινόμενα σε ορεινές περιοχές με μεγαλύτερες μάλιστα εντάσεις φαινομένων, προκάλεσε φαινόμενα και σε νότιες περιοχές του νησιού και μάλιστα κοντά στην παράκτια ζώνη με αξιόλογα για τις περιοχές αυτές ύψη βροχής (Πλακιάς 18 χιλιοστά, Τυμπάκι 2,6 χιλιοστά).

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός ότι καταγράφηκαν από τα συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας κεραυνοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου (περισσότερο στις ορεινές ζώνες) καταγραφές που δικαιολογούν τα σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν στις περιοχές αυτές.

Η δυναμική της ατμόσφαιρας έχει πάντα τον πρώτο λόγο κει εμείς απλά παρακολουθούμε και μαθαίνουμε διαρκώς».

 

Στην υπόλοιπη χώρα

 

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες  εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τρίτης 07/07 σε αρκετές περιοχές της χώρας με τα σημαντικότερα φαινόμενα έως τις 19:30 ώρα Ελλάδας να εντοπίζονται στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Νάξο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 19:30.

 

 

Hanianews – meteo

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content