grylos-aggouridakis

Άρχισε και προχωρεί κανονικά η εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ – Αργά το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα
Άνοιξαν από τις 7 το πρωί σήμερα οι κάλπες σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζουν απόδημοι Έλληνες, για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Σε χώρες της Ευρώπης , στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Στο Ηράκλειο επίσης, ξεκίνησε κανονικά η διαδικασία. Εχουν στηθεί πολλές κάλπες για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, και όλοι αναμένουν τώρα να δουν πώς θα εξελιχθεί ο βαθμός συμμετοχής, που είναι και το πιο βασικό κριτήριο για την επιτυχία της όλης διαδικασίας.

Εμπειρα στελέχη που επιβλέπουν τη διαδικασία, χαρακτηρίζουν πολύ ικανοποιητική τη συμμετοχή του κόσμου. Μάλιστα, μέχρι τη 1 μ.μ. υπολογίζουν ότι έχουν υπερβεί τα 6.000 άτομα όσοι ψήφισαν μέχρι τώρα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την αντίστοιχη διαδικασία του 2017.

Οι φωτογραφίες μας είναι από εκλογικά κέντρο του Ηρακλείου. Όλα είναι καλά οργανωμένα και άρχισε και συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17ρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Οι αρμόδιοι χειριστές θα αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεωτεροι , π.χ 16ρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

 

Με μέτρα λόγω πανδημίας

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Οσοι προσέλθουν να ψηφίσουν υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν το συνωστισμό καθώς μέχρι να ψηφίσουν θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο.

Οι Απόδημοι σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν όσοι Ελληνες πολίτες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο . Οι πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες το Σάββατο, ψήφισαν την Κυριακή στα ακόλουθα εκλογικά τμήματα:

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο 2ο ΚΑΠΗ Mεταμόρφωσης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης
Ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου
Ο Παύλος Χρηστίδης στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων
Ο Χάρης Καστανίδης στο Ε’ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού

 

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση. Υπολογίζεται γύρω στις 10 το βραδυ να ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί , ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ