Θεατρική παράσταση: Aν ο Οδυσσέας ήταν ένας έφηβος στον σύγχρονο κόσμο;

Tην παράσταση “Εφήβου Οδύσσεια’’, θα παρουσιάσει  η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, λίγο πριν εκπνεύσει η φετινή σχολική χρονιά και καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 ,στις 9 το βράδυ.

«Όλοι ξέρουμε τον μύθο της Οδύσσειας για τον ξακουστό ήρωα, τον Οδυσσέα, ο οποίος πέρασε χίλια πάθη… Δέκα χρόνια πάλευε στη θάλασσα μέχρι να φτάσει στο σπίτι του στην Ιθάκη.

Όμως τι θα γινόταν, αν ο Οδυσσέας ήταν ένας έφηβος, ένας νέος στον σύγχρονο κόσμο; Ποιες περιπέτειες, ποιους προβληματισμούς, ποιους Λαιστρυγόνες και ποιους Κύκλωπες θα είχε να αντιμετωπίσει;

Ποιοι θα ήταν σύμμαχοι και ποιοι αντίμαχοι σε αυτόν τον εφηβικό νόστο; Ας συναντήσουμε λοιπόν τις περιπέτειες του Οδυσσέα από μία άλλη οπτική γωνία κι ας τις προσεγγίσουμε με έναν άλλο τρόπο.

Η θεατρική ομάδα

Τη θεατρική ομάδα αποτελούν οι μαθητές και μαθήτριες:

Αποστολάκης Απόστολος, Β1 2. Αμοναχάκη Μαρία – Ιωάννα, Α5 3. Βαρδάκη Τατιάνα, Β4 4. Βασίλας Γεώργιος, Γ5 5. Εργαζάκη Ευαγγελία, Β1 6. Καψάλη Παρασκευή, Β1 7. Κουμιανάκη Ευθαλία, Β2 8. Κλίνης Γεώργιος, Β2 9. Λαγουβάρδος Αριστομένης, Γ6 10. Λουράκης Κων/νος, Β2 11. Μπουρδαμή Ελεάνα, Α3 12. Μυλωνάκης Κυριάκος, Γ5 13. Ομέρι Άλεξ, Α6 14. Ομέρι Ερμάλ, Γ7 15. Παπαδάκη Ζαφειρία, Β2 16. Ραπανάκης Ιωάννης, Γ8 17. Σαμωνάκη Ιουλία, Γ4 18. Σεγρεδάκης Σταύρος, Α7 19. Σφακιανάκη Άννα Μαρία, Γ8 20. Τζάρος Απόστολος Αλέξανδρος, Α8 21. Τζουανάκη Γεωργία, Β3 22. Τζουανάκη Μαρίνα, Β2 23. Τσιγαρίδας Κωνσταντίνος, Α8 24. Φραγκάκη Εμμανουέλα, Γ4.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Μοσχοβάκη Κορίνα – Φιλόλογος, Σημαιοφορίδου Κυριακή – Μαθηματικός, Σηφάκη Εύα – Φιλόλογος, Μοντάζ: Μετοχιανάκη Χριστίνα – Μουσικός.

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας δήλωσαν για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδι των πέντε αισθήσεων» και στην παράσταση: «… Η θεατρική ομάδα έγινε για μένα η δεύτερη οικογένειά μου….». «…Το θέατρο είναι κάτι τελείως αιφνίδιο. Μας έκανε όλους να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε και ούτε κατά διάνοια φανταζόμασταν πως υπήρχαν….».

«..Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία που με έκανε να έρθω πιο κοντά με τον εαυτό μου..» Η παράσταση ακολουθεί τις θεμελιώδεις αρχές του θεάτρου της επινόησης.

Το σενάριο είναι πρωτότυπο και εμπνευσμένο από τους μαθητές και τις μαθήτριες με ερέθισμα τα Ομηρικά Έπη.  Με όχημα τον ενθουσιασμό και το μεράκι των μαθητών και των μαθητριών η «Εφήβου Οδύσσεια» θα ταξιδέψει αρχές Σεπτέμβρη στη Χίο, για να πάρει μέρος στο πανελλαδικής εμβέλειας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ».

Το θέατρο της επινόησης

Δεν υπάρχει προϋπάρχον κείμενο που ζητείται να «ερμηνεύσω» και οι ρόλοι δεν είναι προκαθορισμένοι. Η ικανότητα αναπαράστασης αποτελεί έναν άλλο τρόπο κατανόησης του κόσμου ο οποίος προσεγγίζεται ψυχολογικά, κοινωνιολογικά, αισθητικά και παιδαγωγικά.

Μέσω του θεάτρου της επινόησης και του δομημένου παιχνιδιού με αυξανόμενο επίπεδο δυσκολίας, που σιγά σιγά η ομάδα κατακτά συνολικά, ενθαρρύνονται η προσωπική έκφραση, η ισάξια και ισότιμη συμμετοχή όλων στο πλαίσιο της ομάδας και τελικά η παραγωγή εκ του μηδενός κειμένου με βάση τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των μελών της. Σας προσκαλούμε λοιπόν να ζήσετε μαζί μας μια επική περιπέτεια και ευχόμαστε ο καθένας από εσάς να βρει την Ιθάκη του!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content