Στο Διαδίκτυο οι θησαυροί του Αγίου Όρους

Ο πατέρας Ιερώνυμος κατευθύνεται προς το σκευοφυλάκιο της μονής. Αυτό το δρομολόγιο κάνει δύο φορές την ημέρα, για να «ξυπνήσει» από την ανάπαυσή τους τα πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί και να τα παραδώσει στον σαρωτή ή στον ψηφιακό φακό, πριν τα επιστρέψει στο ημίφως του σκευοφυλακίου. Εως εκείνη τη στιγμή, η ψηφιακή απεικόνισή τους έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς την αιωνιότητα.

oi-athonikoi-thisayroi-sto-diadiktyo0
Βαρύτιμοι σταυροί ήταν ανάμεσα στα κειμήλια που ψηφιοποιήθηκαν.

Επί περίπου δυόμισι χρόνια, αυτό το τελετουργικό επαναλαμβανόταν καθημερινά σε 12 μονές του Αγίου Ορους (Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Καρακάλου, Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Σιμωνόπετρας, Ξηροποτάμου, Ξενοφώντος, Δοχειαρίου, Ζωγράφου, Γρηγορίου), οι οποίες συμμετείχαν, μαζί με τη Νέα Σκήτη της Μονής Αγίου Παύλου και το Πρωτάτο, στο έργο «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», που υλοποιήθηκε από τον όμιλο ΟΤΕ για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους. Στόχος του έργου ήταν η διάσωση, διαφύλαξη και προβολή του πολιτιστικού και κειμηλιακού πλούτου της Αθωνικής Πολιτείας, μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου και των έργων τέχνης, καθώς και η διάθεσή τους στην παγκόσμια κοινότητα μέσω του Διαδικτύου.

Ψηφιοποιήθηκαν 4.300 χειρόγραφοι κώδικες, δηλαδή χειρόγραφα βιβλία που χρονολογούνται πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας, για τα οποία απαιτήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο ψηφιακές λήψεις. Επίσης, περισσότερα από 1.500 παλαίτυπα, της εποχής της τυπογραφίας και με-
τά, για τα οποία χρειάστηκαν περίπου 500.000 λήψεις, πάνω από 600.000 σελίδες εγγράφων από το βυζαντινό και μεταβυζαντινό αρχείο των μονών, ουσιαστικά γύρω στις 220.000 έγγραφα. Ψηφιοποιήθηκαν, επίσης, 27.000 κειμήλια (για τα οποία έγιναν 57.000 ψηφιακές λήψεις), μεταξύ των οποίων 7.000 φορητές εικόνες, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, και 20.000 αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, υφάσματα, κεντητά, νομίσματα, λαογραφικές συλλογές, γλυπτά, ψηφιδωτά, άμφια, λατρευτικά σκεύη, αρχιτεκτονικά σχέδια.

oi-athonikoi-thisayroi-sto-diadiktyo1

Κατεγράφησαν, τέλος, 500 ώρες ηχητικού υλικού από λειτουργίες και ομιλίες. «Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο κομμάτι της διάσωσης, της έρευνας και της προβολής όλου του πολιτιστικού περιεχομένου είναι μια παλιά ανάγκη, από την οποία προέκυψε το έργο», τονίζει ο Κωνσταντίνος Πατσέας, υπεύθυνος σχεδιασμού και συντονιστής του έργου. «Ηταν πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση και προβολή του κειμηλιακού πλούτου του Αγίου Ορους».

Στο έργο συμμετείχαν περισσότεροι από 200 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων: βυζαντινοί αρχαιολόγοι, έμπειροι φιλόλογοι με ειδίκευση στην παλαιογραφία, ιστορικοί ειδικευμένοι στο αγιορείτικο βυζαντινό και μεταβυζαντινό απόθεμα, θεολόγοι με ειδίκευση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τεχνικοί πληροφορικής και δικτύων, προγραμματιστές. Πολύτιμη υπήρξε και η συνεργασία των μοναχών, που στήριξαν με θέρμη το έργο.

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content