Στέλιος Αεράκης: Έφυγε και άφησε πίσω του ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό

 

Ο Στέλιος Αεράκης, έφυγε από τη ζωή, στις 15 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 74 ετών, και ενώ είχε ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει.  Άφησε παρακαταθήκη σε όλους τους Κρητικούς, το πολύμορφο έργο του, που ήταν καρπός πολύχρονης, σκληρής προσπάθειας, κινούμενης από την αγάπη του προς τον τόπο, την μουσική του και τις παραδόσεις του.

Ο ίδιος ξεκίνησε την καλλιτεχνική πορεία του ως λαγουτιέρης , δίπλα στον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, του οποίου ήταν στενός φίλος και συνεργάτης.

Αργότερα άνοιξε το πρώτο δισκοπωλείο του στο Ηράκλειο και στη συνέχεια δημιούργησε την “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” που μετεξελίχθηκε στο “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι”.

Η οικογένειά του, η αγαπημένη σύντροφος της ζωής του Ρένα που στάθηκε πάντα βράχος στο πλευρό του, και οι κόρες του, Έλενα, Ιφιγένεια και Στέλλα, έγραψαν ένα σημείωμά τους στην ΑΝΩΓΗ, στο οποίο αναφέρουν:

“Ο Στέλιος Αεράκης με μια 40χρονη θητεία στο χώρο της δισκογραφίας χάραξε την εκδοτική του δραστηριότητα με επίκεντρο την Κρητική μουσική και με παραγωγές που αναμφισβήτητα αντέχουν στο χρόνο. Ως μουσικός, εραστής της λεπτομέρειας, απαιτητικός στην ηχητική απόδοση και γνώστης των μουσικών δεδομένων αφιερώθηκε στην εκλεκτή μουσική έκφραση της Κρήτης.

Εκλεκτικός στις επιλογές του, ευφυής και μερακλής, μετέδωσε απλόχερα την αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική χωρίς τυμπανοκρουσίες και πάντα με ευλάβεια και ταπεινότητα. Σε όλη του την πορεία δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να προβληθεί μέσα από την δουλειά του, και το μόνο μέλημά του ήταν η ποιοτική προβολή της Κρητικής μουσικής παράδοσης.

Η οικογένεια και οι φίλοι του τον αποχαιρέτησαν πριν από ένα χρόνο με μεγάλη θλίψη, και αυτή την Κυριακή 13 Νοεμβρίου σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας το ετήσιο μνημόσυνό του στις 8:30 π.μ. στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Σίσαρχα.”

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ

Ο Στέλιος Αεράκης (Ακάκιος) γεννήθηκε στα Σίσαρχα Ανωγείων του Νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Η πλούσια και «ζωντανή» παράδοση της περιοχής αυτής και η αγάπη του για τη μουσική στάθηκαν οι αφορμές να ασχοληθεί -παιδί ακόμη- με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, παίζοντας μαντολίνο και λίγο αργότερα λαούτο.

Στη συνέχεια ως μουσικός πια, έκανε αρκετές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνοδεύοντας με το λαούτο του σπουδαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, κυρίως όμως συνεργάστηκε με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη την περίοδο 1967 – 1974. Στα μέσα του 1974 εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου ζούσε μόνιμα με την οικογένειά του. Τον ίδιο χρόνο μπαίνει στο χώρο του δίσκου αντιπροσωπεύοντας στην Κρήτη την πολυεθνική δισκογραφική εταιρία Columbia, επί σειρά ετών.

Στα χρόνια που ακολουθούν και αφού έζησε από κοντά την αδιαφορία και την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν οι πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες το δημοτικό τραγούδι, αισθάνθηκε την ανάγκη για μια υπεύθυνη και σωστή παραγωγή στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Έτσι οδηγήθηκε στην απόφαση να ασχοληθεί με τον τομέα αυτό.

 

Το 1980 ιδρύει την Κρητική Μουσική Εταιρία «Αεράκης Α.Ε.Μ.Ε.» και ένα χρόνο αργότερα συγκρούεται με τα συμφέροντα της Columbia και διακόπτεται η συνεργασία τους, με αποτέλεσμα στην πορεία της εκδοτικής του προσπάθειας να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες. Το 1986 με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φίλων, δημιουργεί το «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι – Αεράκης», και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο δισκογραφικό έργο. Εν συνεχεία ο αδερφός του Μιχάλης Αεράκης δημιούργησε τις “Μουσικές εκδόσεις Σείστρον” συνδυάζοντας το παλιό με το φρέσκο, και από το 2010 οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν πλέον μία εταιρεία με την ονομασία “ΑΕΡΑΚΗΣ – ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ & ΣΕΙΣΤΡΟΝ” της οποίας παραγωγός είναι πια ο ανιψιός του, Ανδρέας Αεράκης.

Δισκογραφικά είχε συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Κρητικούς καλλιτέχνες, αλλά και με έντεχνους μουσικοσυνθέτες όπως το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Σταύρο Ξαρχάκο και το Χριστόδουλο Χάλαρη. Μοναδικές και ανεπανάληπτες θεωρούνται από το κοινό και τους ειδικούς οι δισκογραφικές παραγωγές που είχε πραγματοποιήσει. Εκεί όμως που έδωσε ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί έργο ζωής του είναι η πρωτοβουλία καταγραφής και έκδοσης της ολοκληρωμένης και αυθεντικής σειράς δέκα ξεχωριστών μουσικών έργων, με γενικό τίτλο: “ΟΙ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 1920 – 1955”, έργο που συντελεί ορόσημο στη μουσική μας ιστορία και πολύτιμο υλικό για τους μελετητές της μελλοντικής γενιάς.

Σημαντικές και ανεπανάληπτες είναι επίσης οι παραγωγές: “ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ 1955 – 1995”, “ΚΡΗΤΩΝ ΑΓΙΟΙ”, “ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ 1920 – 1998”, “ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ”, “ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ”, “ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΕΠΟΣ”, “ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΗΣ “Το Στελάκι από την Κρήτη” 1911 – 1992″. Καθώς και τα βιβλία που καταγράφουν με ευλάβεια και υπευθυνότητα τον μουσικο-ποιητικό λόγο σπουδαίων Κρητών ποιητών.

Όπως σημειώνουμε και στην αρχή του κειμένου, όσα μας άφησε φεύγοντας ο Στέλιος Αεράκης, αποτελούν μοναδική, πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας. Δυστυχώς, κανείς δεν θα μπορέσει στο μέλλον να μας προσφέρει περισσότερα, αφού ο Στέλιος έζησε δίπλα στους μεγάλους ογκόλιθους της κρητικής μουσικής, διέθετε τα απαιτούμενα κριτήρια και κατόρθωσε να αποτυπώσει πιστά το έργο τους, για να το παραδώσει σε μας και στην Ιστορία, που πάντα θα τον ευγνωμονεί γι΄αυτή την μοναδική και ανεπανάληπτη προσφορά του.

Καλά να είσαι, φίλε Στέλιο, όπου κι αν βρίσκεσαι! Σε θυμόμαστε πάντα…

Κ.Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content