“Ονειρο Θερινής Νυκτός” απο τους μαθητές του 28ου και 57ου Δημοτικών Σχολείων

Το τμήμα Στ1 των 28ου/57ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου παρουσιάζει στη θεατρική σκηνή των σχολείων στις 6 Ιουνίου 2023 το έργο «Όνειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η ίδια παράσταση θα επαναληφθεί στις 8 Ιουνίου στην Πύλη Βηθλεέμ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1 στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας γνώρισαν τη συγκεκριμένη κλασική κωμωδία του Σαίξπηρ από τα μέσα περίπου της φετινής σχολικής χρονιάς. Το χιούμορ που διαποτίζει όλο το έργο, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις, ο κόσμος των ξωτικών μαζί με την απλότητα και την αφέλεια των χαρακτήρων του έργου, μάγεψαν το μαθητικό αναγνωστικό κοινό. Έτσι, αποφασίστηκε  αυθόρμητα και ομόφωνα η θεατρική απόδοση του έργου. 

Στη συνέχεια με τη διδασκαλία και τις σκηνοθετικές οδηγίες της δασκάλας κατάφεραν να αφομοιώσουν το περιεχόμενο του έργου και να ενσαρκώσουν τους θεατρικούς χαρακτήρες χωρίς διασκευή ακολουθώντας τη μετλαφραση του Ερρίκου Μπελιέ.

Η προσεκτική διεισδυτική ματιά που επιβάλλει η ενασχόληση με ένα θεατρικό έργο, διευκολύνει την κατανόηση ενός ολόκληρου κόσμου και της εποχής στην οποία αυτό είναι ενταγμένο. Κατά συνέπεια ο λαμπρός κόσμος της Αναγέννησης παρουσιάστηκε με ενάργεια μέσα από την αναπαράστασή του επί σκηνής. Κι αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση για τα παιδιά: το ότι δηλαδή κατανόησαν τη δυναμική της εξέλιξης και των αλλαγών που ενυπάρχουν στο πέρασμα από την εποχή του Μεσαίωνα στην αισιόδοξη εποχή της Αναγέννησης που φέρνει στο επίκεντρο τα αιτήματα για ελευθερία του πνεύματος, απεγκλωβισμό από τη δεσμά της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων, κατάκτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας  και στροφή στον ορθολογισμό με τη δύναμη της Επιστήμης.

Η παράστασή μας επενδύεται μουσικά από τις ειδικά γραμμένες για το «Όνειρο θερινής νυκτός» μαγευτικές μελωδίες του Μέντελσον. Μετά την παράσταση ο παραδοσιακός μουσικός Γιώργης Βρέντζος με το μαντολίνο του «συνομιλεί» με το έργο αναδεικνύοντας τον κόσμο των ονείρων, τις αγάπες, τα φεγγάρια και τις νεράιδες.

Πολύτιμοι αρωγοί στην όλη προσπάθειά μας στέκονται η Περιφέρεια Κρήτης και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content