Ο βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Ανδρέας Κουλουμπής, μονωδός βαρύτονος, με την μαγική φωνή, την διακριτική και σεμνή προσωπικότητα που συναντάς μόνο σε αληθινά μεγάλους καλλιτέχνες, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Η σχέση με τη μουσική, όταν ήταν μικρός δεν ήταν ιδιαίτερη πέραν του ότι ο πατέρας του τραγουδούσε ερασιτεχνικά: «ήταν ένας ωραίος βαρύτονος, ήταν περιζήτητος την εποχή εκείνη με τις καντάδες». Η γιαγιά του επίσης, που ήταν από την Ρωσία τον είχε μυήσει στην κλασσική μουσική.

Έπαιζε μπάσκετ και έκανε δουλειές του ποδαριού μέχρι που συνειδητοποίησε ότι ο δρόμος του ήταν άλλος.

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο, αποφοίτησε με το Α’ Βραβείο Μονωδίας, και προσελήφθη αμέσως από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

rpt

Από το 1967 τραγουδάει σχεδόν όλους τους πρώτους ρόλους του βαρύτονου σε παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εμφανίζεται σε πολλά λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία και ΗΠΑ).

Σολίστ της ΚΟΑ, της ΚΟΘ και της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ, είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Όπερας Δωματίου Αθηνών. Έχει γράψει τους στίχους για πολλές όπερες και θεατρικά έργα.

Έχει παίξει όλους τους ρόλους που επιθυμούσε, με αγαπημένο βέβαια τον Παπαγκένο (από τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ) με τον οποίο έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο Ανδρέας Κουλουμπής, κατ εξοχήν προσηλωμένος στο λυρικό θέατρο, συμμετείχε ωστόσο σε σπουδαία έργα που δεν ήταν για το κοινό της Όπερας. Κι αυτό έγινε όταν «συναντήθηκε» με το Μίκη Θεοδωράκη και το «Άξιον Εστί».

«Από το 1977 μέχρι το 2009 τραγουδούσα συνεχώς το “Άξιον Εστί, λέει, έκανα επίσης ανοίγματα και με τον Χατζιδάκι, αφού τραγούδησα στο Μέγαρο τραγούδια του, τα “Δυο ναυτικά τραγούδια” και τον “Κύκλο CNS”, επίσης τραγούδησα του Κουνάδη τον “Επίλογο”».

Με την Κάρμεν Ρουγγέρη, που είναι και η σύζυγός του, συνεργάστηκε για να δημιουργηθεί Όπερα για παιδιά στην Λυρική Σκηνή, όταν ο ίδιος ήταν Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Η Κάρμεν είχε ήδη ιδρύσει στο Εθνικό Θέατρο μια Παιδική Σκηνή και δέχτηκε αμισθί να δουλέψει για τη ίδρυση της Παιδικής Λυρικής Σκηνής. Υπήρξε τεράστια ανταπόκριση, τα παιδιά λάτρεψαν έτσι την όπερα και μυήθηκαν στην ομορφιά της κλασικής μουσικής.

Με την Κάρμεν, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Βίκτωρα και τη Χριστίνα.

Προβολή: Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 17:30

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κιμ Ντίμον, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Θανάσης Παπαθανασίου, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content