Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Από το Ρέθυμνο την πόλη των Γραμμάτων ως την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Γιώργος Κουμεντάκης, από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες, διήνυσε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και πλούσια σε δημιουργία πορεία. Αυτή την πορεία μάς ξετυλίγει στο Μονόγραμμα.

Το Ρέθυμνο, η πόλη που γεννήθηκε το 1959, η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, οι γονείς, οι φίλοι, τα κρητικά ακούσματα και οι εικόνες καθόρισαν εν πολλοίς την πορεία του.

«Το Ρέθυμνο που έσερνε όλους αυτούς τους πολιτισμούς… Είμαι παιδί της παλιάς πόλης, άρα η Βενετία, οι Τούρκικες επιρροές, οι Οθωμανικές, η Κρητική παράδοση είναι ένα σύμπλεγμα το οποίο δεν διαχωρίζεται εύκολα».

Σε ηλικία 12 ετών συνειδητοποίησε ότι η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του για πάντα. Έγραψε τα πρώτα του έργα σε ηλικία 15 ετών. Σε ηλικία 22 ετών έγραψε μουσική για το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης.

Στα 30 του χρόνια, έλαβε μια πολύ μεγάλη διάκριση, το περίφημο Grand Prix de Rome, το μεγάλο βραβείο της Ρώμης. Αυτό το βραβείο του επέτρεψε να μείνει στο Παλάτι των Μεδίκων και απερίσπαστος από οικονομικές ανησυχίες να αφοσιωθεί στη μουσική του.

Η συνεργασία με Δημήτρη Παπαιωάννου (Ομάδα Εδάφους), έφερε το πρώτο έργο τους τα «Φεγγάρια», δίπτυχο για κόντρα τενόρο και για δύο πιάνα (μουσική πάνω στη Σαπφώ). Υπήρξε ο συνεργάτης του στις εντυπωσιακές τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Από το 2015 βρίσκεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αρχή ως υπεύθυνος της Εναλλακτικής Σκηνής και στη συνέχεια, από το 2017, μαζί με τη μεταφορά του Οργανισμού στις νέες του εγκαταστάσεις, αναλαμβάνει, συνολικά, την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Η «Φόνισσα» είναι η μια από τις 4 όπερες που έχει γράψει. Για να γίνει χρειάστηκαν επτά χρόνια έρευνας !!!

«Ήθελα να βρω τρόπους να πλησιάσω την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Έψαχνα χυμούς και μυρωδιές για τη δικιά μου γέννα».

Τελικά κατάφερε και συνδύασε την ελληνική μουσική παράδοση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα του είδους. Έγραψε τη “Μαντινάδα για πιάνο” προσεγγίζοντας έτσι την κρητική παραδοσιακή μουσική μέσω ενός κλασικού οργάνου, του πιάνου.

«Και γιατί μαντινάδα; γιατί είναι κάτι που με κυνηγάει από τότε που γεννήθηκα.  Η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, μίλαγε μόνο με μαντινάδες. Οποιαδήποτε κουβέντα έκανες  μαζί της, σου απαντούσε με μαντινάδες, για το οποιοδήποτε θέμα».

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Ασπρούλιας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Βαγγέλης Βασιλάκης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

 

Προβολή: Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 17:30

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content