Ο Κυριάκος Κάσσης στο “Μονόγραμμα”

Ο Κυριάκος Κάσσης μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, ένας άοκνος μελετητής, που έχει ασχοληθεί σε βάθος και έχει ξεχωρίσει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως ποίηση, ζωγραφική, ιστορία, δοκίμια, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.Γεννήθηκε στο Πάλυρο της Μάνης το 1946. Άγριες οι συνθήκες ζωής στην περιοχή της Παραταινάριας Μάνης στην οποία έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολη η πρόσβαση για αιώνες, αφήνοντας ανέπαφη τη γλώσσα και τα έθιμα. Νεογέννητο, το πήρε η μάνα του «με τους σπαργάνους» και μαζί με τα άλλα 7 παιδιά της και κρύφτηκαν σε μια σπηλιά για να σωθούν από τη δίνη του εμφύλιου.

 

Μεγάλωσε ξυπόλητος όπως όλα τα παιδιά και τρεφόταν με άγρια χόρτα, με κυνήγι πουλιών και ψάρεμα.Από νήπιο ζωγράφιζε πάνω σε λείες πέτρες – δεν υπήρχαν χαρτιά – όπου έγραφε και λαϊκά στιχουργήματα. Μιλούσε το ντόπιο ιδίωμα «που δεν είναι άλλο από μια αρχέγονη επιβίωση της αρχαϊκής ελληνικής γλώσσας».Σε ηλικία δώδεκα χρονών, πήγε στην Αθήνα για να συνεχίσει το σχολείο.

Ερχόμενος σε επαφή με τα ομηρικά έπη, διαπίστωσε ότι η γλώσσα του Ομήρου του ήταν πολύ οικεία, καθώς και πολλά ήθη και έθιμα, που περιγράφονταν εκεί.Μπαίνει το 1964 στη Νομική Σχολή παρακολουθώντας συγχρόνως και μαθήματα στη Σχολή Σταυράκου, σενάριο-σκηνοθεσία.Παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάζεται από το 1970 για ένα χρονικό διάστημα στη σύνταξη του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών.Η αγάπη για την μικρή πατρίδα αλλά και την ελληνική γλώσσα, ήταν πάντα οι δυο «σταθερές» που όριζαν την πορεία του.

Η γλωσσολογική εργασία του πάνω στο ιδίωμα της Μάνης στη Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών το 1968, αποσπά το πρώτο βραβείο το 1971.Η μία πτυχή του έργου του Κυριάκου Κάσση για την Ιστορία, Λαογραφία και Γλώσσα της Μάνης απαρτίζεται από 25 περίπου ογκώδεις τόμους!Από το 1981 ήταν από τους βασικούς παράγοντες σε πάνω από 10 ντοκιμαντέρ, όπως «Η άλλη Ελλάδα» (1981) του Γ. Σγουράκη. Το πρώτο στη σειρά ήταν «Η Μάνη» με ποιητικό λόγο και απαγγελία του Κυριάκου Κάσση, το δεύτερο «Η Μονεμβάσια» με λόγο και απαγγελία του Γιάννη Ρίτσου…

Το τρίπτυχο «Οδοιπορικό στη Μάνη», γυρισμένο το 1988 από συνεργείο της ΕΡΤ 2 με το Λευτέρη Χαρωνίτη και ομιλητή, επιστημονικό συνεργάτη, το Κυριάκο Κάσση εστάλη στο Φεστιβάλ Καννών σαν αντιπροσώπευση της ελληνικής παραγωγής.Το εντυπωσιακό συγγραφικό έργο του Κυριάκου Κάσση θεωρείται τιτάνιο… Ως σήμερα έχει γράψει και δημοσιεύσει 63 τόμους Ποίηση, Θεατρικά, Ιστορικά, Λαογραφικά, Δοκίμια, Μελέτες. Και έπεται συνέχεια…

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Θανάσης Παπαθανασίου, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

 

Προβολή: Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:30

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content