tsimpinos kataskebastiki

Νέα βιβλία: ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιλογές και προσδοκίες στον 21ο αιώνα
Eπιμέλεια
Εκάβη Αθανασοπούλου – Χαράλαμπος Τσαρδανίδης – Ευστάθιος Φακιολάς

Πρόλογος
Χρήστος Λ. Ροζάκης
ΣΕΙΡΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη λήξη του  Ψυχρού Πολέμου και μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων και διλημμάτων εξωτερικής πολιτικής τόσο παραδοσιακών, όπως η σχέση με την Τουρκία ή το περιεχόμενο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όσο και νέων, όπως θέματα ενεργειακής ασφάλειας, το μεταναστευτικό- προσφυγικό και η συνεργασία με την Κίνα. Με ποιον τρόπο και με ποιο βαθμό επιτυχίας οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ελληνική κοινωνία έχουν αντιδράσει στο πλαίσιο ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου διεθνούς και εσωτερικού περιβάλλοντος;
Ο συλλογικός αυτό τόμος  αποτελείται από τριάντα άρθρα και οι συγγραφείς τους είναι Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργάζονται τόσο στην Ελλάδα  όσο και στο εξωτερικό. Επιδιώκει  να  καλύψει το κενό που υπάρχει στην υπάρχουσα  βιβλιογραφία  της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την έναρξη της νέας χιλιετίας και μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό, ως χρονικό ορόσημο, το ξέσπασμα της χρηματο-οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Επίσης, εξετάζει τις βασικές επιλογές και προσδοκίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον 21ο αιώνα. Τα επί μέρους κεφάλαια αναδεικνύουν, όπως τονίζει  στον πρόλογο του τόμου ο  Ομότιμος  Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Λ. Ροζάκης, τον χαρακτήρα και τη δυναμική της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας μέσα από μια ευρύτητα προοπτικής και προσφέρουν μια κριτική θεώρηση παραδοσιακών και εναλλακτικών θεάσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής.  Στο βιβλίο συνυπάρχουν κεφάλαια, λ.χ. για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, τις σχέσεις με τις  χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, τις  ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή μέθοδο προσέγγισης, παράλληλα με κεφάλαια για την πολιτιστική διπλωματία, την οικονομική διπλωματία, την περιβαλλοντική διπλωματία, τον ρόλο στην εξωτερική πολιτική των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Έτσι, ο αναγνώστης δύναται να αντιληφθεί τις εξελίξεις στις πραγματικές διαστάσεις τους και να στοχασθεί για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική εξωτερική πολιτική.
ISBN 978-960-02-3631-6, Σχήμα 14×21, Σελίδες 1.152, Τιμή €40,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 1420gr, Έκδοση Αθήνα 2020

Οι συγγραφείς του τόμου
Αθανασοπούλου Εκάβη, Βάλβης Αναστάσιος, Βαλλιανάτου Άννα, Βιολάκης Πέτρος, Γρηγοριάδης Ιωάννης, Εξαδάκτυλος Θεοφάνης, Ηρακλείδης Αλέξης, Καρατράντος Τριαντάφυλλος, Κάργας Αντώνιος, Κεφαλά Βιβή, Κόντης Αντώνης, Κοππά Μαριλένα, Λαμπρόπουλος Θ. Κωνσταντίνος, Λιούμπας Ανδρέας, Μανώλη Παναγιώτα, Μπέλλου Φωτεινή, Ντόκος Θάνος, Παναγιώτου Ρίτσα, Παπασωτηρίου Χαράλαμπος, Ρώσσης Νικόλας, Στεργιοπούλου Κρυστάλλω, Στεργίου Ανδρέας, Τζιφάκης Νικόλαος, Τόντσεφ Πλάμεν, Τσακίρης Θεόδωρος, Τσαρδανίδης Χαράλαμπος, Φακιολάς Τ. Ευστάθιος, Φραγκονικολόπουλος Χρήστος, Χρηστίδης Γιώργος, Χρυσόγελος Άγγελος

Οι επιμελητές του τόμου
Αθανασοπούλου Εκάβη: Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύεται στη σύγχρονη τουρκική εξωτερική πολιτική με έμφαση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠA., την Ελλάδα και το Ισραήλ. Κυριότερες δημοσιεύσεις : Strategic Relations Between the U.S. and Turkey, 1979-2000:Sleeping With a Tiger, London: Routledge, 2014, Σύμμαχοι αλλά όχι Φίλοι: ΗΠΑ-Τουρκία, 1979-2000, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2013.

Τσαρδανίδης Χαράλαμπος: Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστημίο Αιγαίου. Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Κυριότερες δημοσιεύσεις : Οικονομική διπλωματία, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2018, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2006 και με τον Α. Κόντη (επιμ.), Διεθνές Πολιτική Οικονομία. Θεωρίες, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2012.

Φακιολάς Ευστάθιος: Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συγγράψει το How a Small State Expands. Grand Strategy and Greece’s Territorial Expansion in the Balkans and Asia Minor, New York: Nova Publishers, 2012 και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, όπως East European Quarterly, European Foreign Affairs Review, European Security, Journal of Contemporary European Studies.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ